Det är de regionalt sammankallade huvudskyddsombuden i Polisförbundet som har skrivit under mejlet som skickades in i förra veckan. "Vi håller på att tappa förtroendet för den nationella polisledningens förutsättningar att på ett ... acceptabelt sätt genomföra omorganisationen för svensk polis", skriver kritikerna.
Patrik Forsemalm företräder region öst:
– Vi har under hela resans gång velat vara med och påverka, men vi upplever att man inte har lyssnat på de farhågor vi har flaggat upp, säger han.
Det är framför allt tre punkter som brevskrivarna riktar in sig på. 21 länskommunikationscentraler ska bli sju regionledningscentraler under nästa år. Ett arbete som ska genomföras till varje pris, trots att det i tre regioner fortfarande saknas lämpliga lokaler, menar polisens skyddsorganisation. En av dem är just region öst. Centralerna i Jönköping och Sörmland ska läggas ner och arbetet ska från och med september 2016 skötas från Linköping.
Den gamla personalen kommer inte att följa med i flytten och nya operatörer behöver därför utbildas, påpekar Patrik Forsemalm.
– Vi har inte en stor hög med människor att gödsla av, det här är specialutbildad personal, säger han.
En annan punkt rör behörigheten till det system som arbetsskador rapporteras in i.
– Det är ett stort antal chefer även i vår region som inte har behörighet att komma in. Man kan inte se om ens egen personal drabbats av en arbetsskada, säger Patrik Forsemalm.
Ytterligare ett problem är att de biträdande polischeferna har tagits bort i den nya organisationen. Arbetsbördan för många lokalpolisområdeschefer – bland annat Linköpings – har därmed blivit orimlig, menar skyddsorganisationen.
Enligt Patrik Forsemalm är inkörningsproblemen egentligen inte särskilt överraskande.
– Det här är största statliga omorganisationen någonsin. Det klart att det tar tid, men låt det göra det, säger han.
Någon respons från rikspolischefen har huvudskyddsombuden ännu inte fått. Däremot tycker sig Patrik Forsemalm redan märka av en viss förbättring. Åtminstone när det gäller de tidigare forcerade riskbedömningarna, som mest verkade göras för syns skull. I måndags kallades det nämligen till riskbedömningar som ska äga rum i augusti.
– Det är helt fantastiskt, säger Patrik Forsemalm.
Fredrik Wallén, presschef på polismyndigheten, bekräftar att brevet har tagits emot.
– Det är en officiell skrivelse som kommer att besvaras. Just nu har rikspolischefen inget att säga om den. Vi börjar med att kommunicera med dem som har skickat in den, säger han.