Strax före klockan 21.00 på tisdagen stoppade polisen ett fordon på Linköpingsvägen i Mjölby. Under kontrollen uppstod misstanke om att föraren var påverkad. Detta fick polisen att besluta om en husrannsakan i fordonet.
– Patrullen fattade misstanke om drograttfylleri och då är det en standardåtgärd om husrannsakan i fordonet. Under husrannsakan hittades föremål, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson och fortsätter:
– Jag går inte in på vilka föremål, men det räckte för misstanke om vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Bilen togs därefter i beslag.
Under sena tisdagskvällen och natten var flera polisbilar synliga i Ljungsbro och i stadsdelen Ryd i Linköping.
Polisen bekräftar att ärendena hänger ihop med tillslaget i Mjölby och att man genomfört flera husrannsakningar. Ytterligare två män greps och anhölls misstänkta för samma brottslighet som de gripna i Mjölby.
Även under onsdagsförmiddagen fanns polis på plats på en adress i Ljungsbro.
Kan ni säga något om vad ni misstänker att de hade kunnat göra med de här föremålen?
– Nej, vi har ingen kunskap om vi tog dem med händerna i syltburken på riktigt eller om det bara var en slump att de var ute och åkte.
Men de här fynden låter allvarliga.
– Ja, det här är inte leksaker, säger Johnny Gustavsson.
"Polisen arbetar nu vidare med förhör och analys av gjorda fynd", skriver polisen på sin hemsida.
Förundersökningen leds av vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors. Hon var på onsdagseftermiddagen förtegen om de närmare omständigheterna kring det inträffade. Hon uppgav dock strax före klockan 15.00 att de fyra misstänkta fortfarande satt anhållna.
– De är fortfarande misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Flera andra rubriceringar är aktuella i ärendet.
Vad var det som polisen hittade i fordonet som stoppades i Mjölby?
– Det kan jag tyvärr inte svara på. Vi håller på och inhämtar information i det här ärendet.
Åklagaren vill inte heller uppge om de fyra misstänkta erkänner eller förnekar brott. Senast vid lunchtid på lördag måste åklagaren ta ställning till om de misstänka ska begäras häktade eller försättas på fri fot.
Straffet för allmänfarlig ödeläggelse är fängelse i lägst ett år och högst arton år eller livstid.