– Det är viktigt att tänka på att det trafiksäkerhetsmässigt är en högriskhelg. Det gäller att ta de här frågorna på allvar och inte tänka att "det händer aldrig mig", säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen i Östergötland.
För visst händer det olyckor. Varje år skadas i genomsnitt cirka 260 personer i landet lindrigt eller allvarligt i trafikolyckor under påskhelgen, och i medeltal omkommer sju personer i påsktrafiken varje år. Och årets påskhelg kommer antagligen inte att bli något undantag menar Thomas Agnevik, även om trafiksäkerheten på vägarna överlag bara blir bättre.
– Tyvärr får vi nog räkna med att det kommer att ske en del allvarliga olyckor, i värsta fall med svårt skadade och avlidna personer, säger han. Vi kan ju hoppas att vi har väldig tur så att vi slipper större olyckor, men det mest realistiska är nog att vi kan förvänta oss en del olyckor.
I Östergötland brukar trafiksituationen bli värst på de större vägarna som E4 och E22.
– På E22 är köbildningar standard, särskilt i anslutning till Söderköping, men så fort det blir en störning i påsktrafiken så blir det lätt köer även på E4. När det genereras långa köer är det lätt att irritationsnivån stiger och att någon som inte kan inordna sig i trafiktempot kör om, och då uppstår riskfyllda situationer.
Polisen uppmanar till lugnt i trafiken, att man som förare håller avstånd, tänker på hastigheten och är nykter bakom ratten.
För att hålla ordning i trafiken kommer polisen i Östergötland att ha extra kontroller på de större vägarna under de största resdagarna; skärtorsdagen, långfredagen och annandag påsk, då de flesta påskfirarna väntas bege sig hemåt igen.