Polismannen tog i tjänsten emot ett samtal från en kvinna som uttryckte oro för sitt barn som inte mådde bra. Kvinnan hade "en väldigt mörk röst", vilket fick polismannen att tro att han pratade med pappan och inte med mamman. Efter att ha pratat med kvinnan tog polismannen fram det inspelade samtalet i polisens system. Men hjälp av sin privata mobiltelefon spelade han in delar av samtalet och lade sedan ut det på WhatsApp – en app som gör det möjligt att skicka bilder, video- och ljudmeddelanden.
Arbetsrättslig utredning
Den 25 augusti i år kom det inträffade till polismyndighetens kännedom och dagen därpå upprättades en anmälan om brott mot tystnadsplikten. En åklagare beslutade dock att någon förundersökning inte skulle inledas. Polismyndigheten valde dock att inleda en arbetsrättslig utredning.
Polismannen uppgav i samtal att han tyckte att han hade betett sig "klantigt" när han tog emot samtalet utan att inse att han pratade med en kvinna. För att hans kollegor skulle dra lärdom av hans misstag valde han att lägga ut inspelningen i en sluten WhatsApp-grupp som han ingår i tillsammans med ett 20-tal kollegor. Gruppen kallar sig "Tissel och tassel".
Skadar förtroendet
Polismyndigheten ifrågasätter om polismannen verkligen hade som syfte att visa för sina kollegor hur man inte ska bete sig i kontakter med allmänheten – syftet tycks snarast ha varit att driva med kvinnan. Slutsatsen bygger på de kommentarer som polismannen och hans kollegor lämnade i anslutning till ljudfilen.
Polismyndigheten anser att polismannen har agerat förtroendeskadligt och att han har brustit i respekt. Personer som ringer till polisen måste kunna lita på att deras samtal hanteras på ett professionellt och etiskt riktigt sätt. Polismyndigheten har nu vänt sig till personalansvarsnämnden och föreslår att polismannen varnas.