Plan om hedersvåld klar – så ska barnens skydd stärkas

Nu presenterar Länsstyrelsen Östergötland planen för det nationella arbetet mot hedersrelaterat våld.

Det nationella arbetet mot hedersrelaterat våld leds från Länsstyrelsen i Östergötland.

Det nationella arbetet mot hedersrelaterat våld leds från Länsstyrelsen i Östergötland.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2021-05-05 15:00

I juli 2020 trädde en ny lagstiftning i kraft gällande hedersrelaterat våld och förtryck. Den nya lagstiftningen innehöll ett nytt barnäktenskapsbrott, utreseförbud för omyndiga som riskerar att föras utomlands och en straffskärpning för brott där motivet är hedersrelaterat. 

Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötland har av regeringen fått i uppdrag att informera om den nya lagstiftningen samt att samordna en myndighetsgemensam vägledning mot hedersrelaterad brottslighet. Sista veckan i april presenterades planen för arbetet under 2021–2022. 

– Den stora skillnaden med den nya lagstiftningen är att det nu finns fler verktyg och ett tydligare barnrättsperspektiv. Den tidigare lagstiftningen om tvångsäktenskap var exempelvis svårare att applicera eftersom man behövde visa att det förekom någon form av hot eller våld. Nu har man exempelvis tydliggjort vårdnadshavarnas skyldighet att förhindra att barnet ingår äktenskap, säger Sara Bäckström, sakkunnig rådgivare vid Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck. 

Nationella kompetensteamet kommer att ta fram information till målgruppen barn och unga som riskerar att utsättas för våld och förtryck samt till vuxna som möter barn och unga som riskerar att utsättas för våld och förtryck. 

– De ska få veta vilket rättsligt skydd som finns mot hedersrelaterat våld i Sverige, säger Sara Bäckström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!