Personlig lockdown i två veckor framåt – det här gäller

Region Östergötland uppmanar alla östgötar att gå i "personlig lockdown" i två veckor framåt. Regionen gav beskedet vid en presskonferens på fredagen.

Under fredagen kommer alla östgötar att uppmanas att gå i "personlig lockdown".

Under fredagen kommer alla östgötar att uppmanas att gå i "personlig lockdown".

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2021-04-29 16:28

Det var en allvarsam trio som företrädde regionledningen och som uppmanade samtliga östgötar att gå i personlig lockdown från och med den 30 april och två veckor framåt.

– Det är inte läge för att blunda eller att strunta i restriktioner, säger ordförande Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

– Det är dags att lyssna nu, vi behöver din hjälp för att se ljuset i tunneln, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör i Region Östergötland.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, listade fyra punkter för hur östgötarna ska gå i personlig lockdown de kommande veckorna:

* Träffa inga andra än de du bor med

* Stanna hemma vid minsta symptom

* Arbeta hemifrån om du kan

* Håll det fysiska avståndet, minst 2 meter 

Det var den 23 februari i år som Region Uppsala lanserade det aktuella begreppet och uppmanade regionens alla invånare att "utgå från att alla du möter är smittade".

Region Östergötland förtydligare även detta:

* Folkhälsomyndighetens lättnader för föreningar med lagidrotter att anordna matcher eller tävlingar för barn och unga födda 2002 eller senare gäller inte i Östergötland två veckor framöver. 

* Lättnaderna för vaccinerade gäller inte i Östergötland de närmaste två veckorna.

* Personlig lockdown gäller alla, även de som har haft covid-19 med ett positivt test eller antikroppar.             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!