Östergötland är den region i landet som har lägst andel barnmorskor per kvinna i fertil ålder. Det visar den sammanställning som Vårdförbundet presenterade inför internationella barnmorskedagen 5 maj. Och häromveckan rapporterade nyhetsbyrån TT att fyra av fem förlossningsavdelningar i landet saknade personal i sommar, vilket vi tidigare berättat om. I samband med detta intervjuades företrädare för förlossningsvården i Linköping som sade att läget var under kontroll inför sommaren trots några vakanta pass.
Men detta har väckt reaktioner. En av dem som jobbar på förlossningen i Östergötland berättar att verksamheten är kraftigt reducerad i sommar och att det saknas ovanligt mycket personal. Vi har tagit del av en bemanningslista som visar 138 obemannade pass under sommarmånaderna, vilket berör både BB och förlossningsavdelningarna.
– Jag tror inte det där stämmer och det kan ändra sig från vecka till vecka, säger Elizabeth Nedstrand, verksamhetschef på Kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
Hon tillägger att födande kvinnor inte har anledning att oroa sig, inte minst utifrån vår rapportering. Och att situationen inte är unik för den här sommaren.
Men vi har sett listorna med 138 obemannade pass, det är väl ganska många?
– Ja, men vi vet att de kommer att bemannas på ett eller annat sätt. Det har vi olika strategier för och vi behöver få in folk med korthetsvarsel. Och får man lite mer betalt så kommer man komma in. Vi har bra samarbete med Västervik och Norrköping. Och vi kommer att beordra in när det behövs personal. Det löser sig alltid, det har det alltid gjort.
Östergötland har enligt Vårdförbundet lägst andel barnmorskor sett till antal fertila kvinnor, vad tänker du kring det?
– Ja, jag har även sett interpellationen till politikerna nu i veckan och det kan vara så att vi har för få barnmorskor i förhållande till gravida och födande. Det kostar vidareutbildningstjänster och mer satsningar på barnmorskorna. De är värda att satsa på och vi behöver ha dom. I dag så har man mycket mer riskförlossningar och det är mycket tyngre att jobba som barnmorska än för 20 år sedan. Och det handlar inte enbart om antal personer och barnmorskor, utan även om vad de gör i sin tjänst och hur mycket de är i tjänst.
En viss bemanningsbrist uppkommer av att personal tar föräldraledigt under sommaren, berättar Elisabeth Nedstrand.
– Det vet man aldrig när man ska ta höjd för.
Den personal som vi har haft kontakt med poängterar att det inte är ledningen som löser bemanningsproblemen.
– Det är vi som går in och tar dubbla pass och jobbar på vår semester. Och att folk slutar för att man inte trivs kommer aldrig synas i statistiken eftersom de är kvar inom verksamheten. Men det är flera som har valt det. Vi får höra att vi inte ska skrämma upp födande kvinnor och det finns kollegor som tycker så. Men mitt uppdrag är att ta hand om kvinnorna när de ska föda. Och vi kommer aldrig få till en förändring om vi hela tiden säger att allt är bra.
För extrapass under semestern får barnmorskorna 290 procent påslag på lönen.
I årtionden har våren varit högsäsong för barnafödande, särskilt i mars. Enligt SCB-statistik är det i stället juli som är den stora förlossningsmånaden.
Vårdförbundets rapport från maj visar att 19 av 21 regioner uppger att de har brist på barnmorskor.