Den senaste veckan har pandemidebatten haft stor fokus på regeringens mål att öka testningarna för covid-19, framförallt för patienter och personer i riskgrupper och vårdpersonal. Tidigare har testerna prioriterats för inneliggande patienter och vård- och omsorgspersonal inom den kritiska vården.
– Till de flesta andra i vårdpersonalen har vi sagt som till allmänheten. Stanna hemma när du är sjuk. Nu erbjuder vi testning, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland och som jobbar i den särskilda sjukvårdsledningen för regionen.
Det nya i riktlinjerna är att vård- och omsorgspersonal som har milda symptom kan vända sig till sjukvården för att testa sig. För dem som är hemma med luftvägsymptom och som inte har testats gäller att vård- och omsorgspersonal är hemma minst sju dagar och är symptomfria under minst två dagar. För allmänheten gäller att man kan gå tillbaka till jobbet efter minst två dagars symtomfrihet.
– Tidigast du kan återgå till arbete är alltså sju dagar om du jobbar inom vård och omsorg. Om du fortfarande har symptom den sjunde dagen, då måste du vara hemma ytterligare dagar plus två. Om du är testas och är negativ, då kan du ha en annan virusinfektion, då får du gå tillbaka så när du är symptomfri. Tar det då bara tre dagar, kan du gå tillbaka dag fyra, säger Britt Åkerlind.
Det är där tidsvinsten ska finnas för att få tillbaka vårdpersonal och andra samhällsviktiga yrkesgrupper till sina arbeten.
– Vårdpersonal kanske blir sjuk två veckor senare, då måste de testas igen och då kanske man är positiv, säger Åkerlind.
Så vårdpersonal kan testas flera gånger?
– Ja och så har vi även behövt göra med vissa patienter.
Kan vårdpersonal även testas innan de går tillbaka i arbete för att se om de är friska?
– Nej, det är absolut ingen idé. Om man haft covid-19 kommer testet att bli positivt eftersom även döda virusmolekyler ger utslag. Har man en konstaterad covid-19 och jobbar dag sju så kommer det testet också vara positivt, men vi vet att personen inte är smittsam då.
Så folk kan testas positiva för covid-19 men ändå betraktas som friska?
– Ja, precis, om man har ett tidigt prov som är positivt.
Det verkar snurrigt.
– Ja, därför ska man inte ta ett andraprov. Det är helt onödigt och kostar bara pengar för samhället.
Annars kan man ju tro att de nya riktlinjerna handlar om att göra en sista koll för att förhindra smittspridning?
– Nej, det handlar om att personen i fråga inte skall vara smittsam. Det finns mycket andra luftvägsinfektioner, och sannolikheten när du blir sjuk är högre för att du har något annat.
Är det verkligen så nuförtiden?
– Ja, det ser vi på den provtagning vi gör på dem som är sjuka, av dem är tio procent positiva för covid-19. Därför måste vi också börja betrakta den här sjukdomen som en av de andra infektionerna. Hela sjukvården måste kunna ta hand om allt på ett organiserat sätt. När den debuterade i Sverige så gick det fort från de första fallen tills vi hade en tung situation i hela samhället. Tittar man nu på hur långsamt den går ner, så kommer vi nog ha den med oss väldigt länge. Det tror vi och den planeringen gör vi.
Vårdpersonal som exponerats för smittad patient eller brukare, testas de direkt?
– Nej, för då testas de negativa. Inkubationstiden är mellan två och fjorton dagar. Det är bara dem med symptom som ska testas.