För två år sen genomgick polisen en stor organisationsförändring. Den i kombination med dåliga löner gjorde att ett stort antal poliser sökte sig till nya jobb eller gick i pension i förtid.
– Det har varit tufft. Vi har vänt upp och ned på hela organisationen samtidigt som den operativa verksamheten behövt flyta på. Det har slitit på våra medarbetare, konstaterar Robert Wallén, chef för polisområde Östergötland.
En påtaglig följd av polisbristen är att många brott inte hinner utredas i tid och högarna med outredda mängdbrott har växt, framför allt i Norrköping.
– Vi har haft svårt att hänga med, då vi varit tvungna att prioritera den grova brottsligheten, säger Robert Wallén.
Några av de som drabbats hårdast är barn som blivit utsatta för brott och kvinnor som blivit misshandlade av någon närstående. Men även brott som stölder och inbrott har blivit liggande.
I Norrköping har polisen satt ihop en speciell grupp som jobbar med att beta av ärendehögarna.
– Men det handlar om en omfördelning av befintlig personal och är ingen långsiktig lösning.
Även civila utredare har tagits in i högre utsträckning än förut och en handfull pensionerade poliser har visstidsanställts.
– Det handlar dels om att hantera en hög arbetsbelastning, dels om att ta tillvara kompetens.
Robert Wallén ser positivt på framtiden. Under 2017 kommer polisen i Östergötland att få 46 helt nyutexaminerade poliser. Hälften till sommaren och resten till senhösten.
– Nu vänder det. Organisationen har satt sig och känns stabil, vilket ger arbetsro.
– Sen kommer vi alltid behöva göra prioriteringar. Behovet kommer alltid att vara större än den förmåga som tilldelats oss.