Bristen på sjuksköterskor är ett problem. Det är många faktorer som sammanfaller och tillsammans gör att vården i Region Östergötland och på US befinner sig i en krissituation. Lena Lundgren som är övergripande ansvarig för sjukvården i regionen säger att alla givetvis hade önskat sig bättre förutsättningar.
– Vi skulle ju vilja ha alla de vårdplatser som hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) har satsat pengar för, säger hon.
– Men vad hjälper pengar när det inte finns kompetens?
Behöver patienterna vara oroliga?
– Jag säger nej på den frågan. Vårt uppdrag är att säkra att patienterna med de största behoven går först.
Eftersom vården ges både i akuta fall och i planerad form finns det alltid ett utrymme att begränsa det som är planeringsbart för att frigöra platser och resurser till det som är livsavgörande, förklarar Lena Lundgren. Och den stundande sommaren, en period på året som alltid innebär ett pussel av resurser och stängda vårdplatser, är inställd planerad vård en given åtgärd.
– I år kommer vi att behöva göra det ännu mer.
För den som ändå känner oro inför sommaren säger Lena Lundgren att primärvården med alla vårdcentraler runt om i länet håller öppet och med god tillgänglighet. Larmnumret 1177 är också ständigt öppet för samtal.
– Man får alltid kontakt och man behöver inte vara orolig, säger hon.
Åtgärder görs på både kortare och längre sikt för att komma till bukt med den svåra situation som vården befinner sig i.
– Jag ser absolut ett ljus. Det är nu som allt det här peakar, säger Lena Lundgren.
Viktigast är att skapa arbetsplatser där sjuksköterskor, och annan personal, vill jobba och jobba länge. Till exempel vill regionen hitta nya former för praktik och kunskapsöverföring mellan ny och erfaren personal. Många nya medarbetare är unga och i barnafödande ålder vilket ger andra schemamässiga utmaningar än när personalgruppen till största delen består av dem över 50 år.
Nya yrkeskategorier som vårdadministratörer ska säkerställa att sjuksköterskor får ägna sig åt sjuksköterskors arbetsuppgifter. Över huvud taget pågår ett stort analytiskt arbete kring vem som ska göra vad. Lena Lundgren känner också stort hopp för att nya IT-lösningar ska underlätta den i dag ofta tungrodda dokumentationen. En effektivisering här kan frigöra stora resurser till vård.