Patienter blandas när "covid-akuten" på US stänger

Nu tas den separata covid-ingången till akuten bort. Det innebär att personer som söker akut vård med konstaterad eller misstänkt covid-19 kommer att blandas med övriga patienter i väntrummet.

"Som akutmottagning kommer vi alltid att jobba med misstänkt smittade patienter oavsett pandemi eller annat,",säger Erik Müssener, överläkare och verksamhetschef.

"Som akutmottagning kommer vi alltid att jobba med misstänkt smittade patienter oavsett pandemi eller annat,",säger Erik Müssener, överläkare och verksamhetschef.

Foto: Annica Hesser, Jeppe Gustafsson

Östergötland2020-11-23 16:03

I samband med utbrottet av covid-19 startade akutkliniken i Linköping en särskild coronaakut i separata lokaler. Detta för att minska risken för smittspridning.  Därefter flyttades den till akutkliniken men med separat ingång. Men från och med tisdag, 24 november, är det bara en ingång som gäller, enligt Erik Müssener, verksamhetschef på akutkliniken på Universitetssjukhuset:

– För att skapa en uthållighet i systemet och utifrån den kallare årstid vid går emot kommer vi börja jobba så likt som möjligt som vi gjorde innan covid. Det innebär även att vi kommer att ta in alla patienter via samma ingång. Två separata ingångar har gjort att folk har fått vänta utomhus. Under en varm sommarperiod har det varit hanterbart. Nu går vi mot vinter, det är mörkt vilket gör att det utifrån både väder och säkerhet inte känns som ett tryggt mottagande.

Förändringen görs även med tanke på att covid-19 är orsakas av ett cornavirus som lär florera en lång tid framöver. En separat covid-mottagning är dessutom väldigt personalkrävande, enligt Erik Müssener. 

Han berättar att riskanalyser har gjorts i samarbete med smittskyddsenheten och andra berörda verksamheter för att arbetssättet ska kunna göras utan att bryta mot regionala och nationella rekommendationer och minimera smittspridning.

– Det inkluderar att vi förser alla patienter med munskydd innan vi vet vad de söker för och innan vi har gjort en medicinsk bedömning. 

Enligt riktlinjerna från smittskyddsenheten ska personal ha på sig skyddsutrustning som visir och munskydd vid ansiktsnära patientvård.

– Det kan man närmast översätta till en armlängds avstånd, i sådant arbete ska vi ha visir eller munskydd. Inte primärt för att skydda oss själva utan för att vi som personal inte skall riskera att smitta patienten.

Tanken var att arbetssättet skulle förändras redan efter sommaren, oavsett en andra våg eller inte, enligt Erik Müssener. Men det har tagit tid att göra riskanalyser och få allt förankrat hos ledning och andra berörda kliniker. Dessutom har byggnadstekniska frågor gjort att det dragit ut på tiden.  

undefined
Nu kommer både covid-patienter och övriga patienter som söker akutvård tas emot i samma dörr på Universitetssjukhuset i Linköping.

Hur gör ni om ni får ett högt söktryck med patienter?

– Det görs i flera steg. I så lång utsträckning som möjligt så planerar vi för att kunna hantera det i våra vanliga lokaler. Vid hög belastning har vi en plan för hur vi kan flytta en del av verksamheten, men inte på samma sätt som i våras. 

Kommer all personal ha skyddsutrustning när de möter upp patienter i väntrummet?

– Personal kommer möta upp patienter med visir och/eller munskydd beroende på om misstanke om smitta finns eller ej utifrån vilka symtom patienten uppger. Vid provtagning kommer personal ha visir/munskydd. Om misstanke om smitta finns även ytterligare skyddsutrustning.

När munskydd kommer på tal säger man ofta att allmänheten inte kan hantera munskydd korrekt, hur tänker ni där?

– Det är riktigt att det kommer bli en utmaning att säkerställa att patienter har munskydden på sig korrekt. Vi är väl medvetna om det och försöker skapa så bra rutiner som möjligt utifrån detta avseende exempelvis att upprätthålla att avstånd hålls, identifiera misstänkt smittade så tidigt som möjligt för att de inte skall behöva sitta i väntrummet längre än absolut nödvändigt. 

Här kan du söka vård

Vid symptom på covid-19:

Stanna hemma om du är sjuk. Om du snabbt blir sämre eller får svårt att andas så ta kontakt med din vårdcentral, jourmottagning eller akutmottagningen. Ring alltid innan.

Vänd dig till 1177 Vårdguiden för rådgivning på nummer 1177. 

På det nationella informationsnumret 113 13 kan du få svar på allmänna frågor om covid-19. 

Det finns även nationell telefonlinje för allmänna frågor på olika språk. Nummer: 08-123 680 00.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!