Partiet vill starta vaccinfabrik i Sverige

Det lär bli farliga pandemier i framtiden. Därför bör Sverige börja tillverka eget vaccin. Det föreslår Vänsterpartiet i en motion till regionfullmäktige.

Sverige måste ha beredskap för framtida pandemier, enligt Emil Broberg (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Region Östergötland.

Sverige måste ha beredskap för framtida pandemier, enligt Emil Broberg (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Region Östergötland.

Foto: Annica Hesser, Heiko Junge/NTB scanpix

Östergötland2020-02-11 17:00

Rapporteringen om coronaviruset  som i skrivande stund, enligt Folkhälsomyndigheten, har smittat 40 500 människor och lett till att 910 har avlidit med infektionen, för upp en viktig fråga på den politiska agendan, enligt Emil Broberg. 

– Sverige saknar kapacitet att producera och ta fram vaccin till den egna befolkningen vilket är en hälso- och säkerhetsrisk. Jag tror inte att coronaviruset blir en pandemi, men alla forskare och experter är överens om att vi kommer få farliga sjukdomar i framtiden och då måste vi ha en beredskap för det. Behovet av vaccin kommer att öka och varje år rapporteras det om att det är brist på vaccin, säger han.

I dagsläget är Sverige beroende av privata läkemedelsbolag utomlands. Om en brist på vaccin skulle uppstå är det stor risk att läkemedelsbolagen prioriter andra länder före Sverige där både plånbok och folkmängd avgör, enligt Emil Broberg. 

Vänsterpartiets förslag är att Region Östergötland tillsammans med andra regioner skapar ett gemensamt bolag genom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR som tidigare var SKL) på samma sätt som man gått samman för att hantera digitaliseringen när Inera bildades 2017. Bolaget utvecklar digitala vårdtjänster i både kommuner och regioner.

– Egentligen är det ett uppdrag för staten men intresset är litet där. Det är sådana låsningar på nationell nivå så det kommer man nog inte göra, säger Emil Broberg. 

Frågan om en egen vaccinproduktion har diskuterats tidigare i Sverige. År 2006 togs ett beslut om att starta en vaccinfabrik i Solna och regeringen avsatte 200 miljoner konor till detta. Då var det fågelinfluensan som härjade. Regeringsskiftet som följde stoppade dock planerna och ett avtal tecknades i stället med ett privat storbolag. Men en egen vaccinfabrik skulle spara pengar åt samhället, enligt Emil Broberg.

– Kostnaden för en egen vaccinproduktion uppskattades till en halv miljard kronor. I dag betalar vi 85 miljoner kronor bara för att ha rätt att köpa vaccin om det blir en pandemi.

Han tycker Sverige ska följa Danmarks exempel som just startade egen vaccintillverkning för några år sedan. 

Vänsterpartiet lämnar sin motion till Regionfullmäktige som hålls onsdagen 12 februari. Vänsterpartiet kommer även lägga motsvarande motion i flera andra regioner under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!