Inte cykla över planteringar. Inte gå iland vid fågelskyddsområde under vissa tider under året. Inte vistas runt någons bostads- eller fritidshus. Inte låta hunden löpa fritt under sommarhalvåret. Inte klättra i berg där häckande fåglar kan störas. Inte plocka eller fånga någon av Sveriges 585 fridlysta arter inom växt- och djurriket. Inte tälta på någons mark mer än två–tre dygn. Inte elda så att elden kan sprida sig eller skada marken.
Den svenska Allemansrätten är full av förbud och restriktioner.
Dock är vi som besökare i naturen ofta mer fokuserade på vad man får göra inom ramen för Allemansrätten. Mindre på vad man inte får göra. Coronakrisen har lockat många till friluftsliv, i fri säkerhet långt från tänkbara smitthärdar, men också avslöjat att många bara ser Allemansrättens rättigheter och "glömmer" skyldigheterna. Naturvårdsverket har påpekat att det ökande trycket på naturen är bra, men kräver ansvar.
Vi stämde träff med Maria Flink, friluftsstrateg och miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Östergötland, för att reda ut begreppen.
Platsen för mötet är passande. Vallaskogen i Linköping. Försommarsolen bryter fram genom täta och ljusgröna trädkronor, doften av torrt virke sveper lätt längs marken och en ostämd storbandsorkester av insekter sätter den ljudmässiga kulissen. En skolklass har yster avslutning i det fria en bit bort. En idyll. Väl värd att vara rädd om.
Vad är Allemansrätten egentligen?
– Möjligheten för oss alla att vistas överallt i skog och natur. Unik för Sverige. Ser du en vacker sjö i till exempel Tyskland eller USA är det inte bara att stanna, gå ut på en brygga och bada. Den privata marken sätter stopp, säger Maria Flink.
Är Allemansrätten viktig?
– Ja. Väldigt viktig.
Varför det?
– Dels mår vi bra av att vistas ute i naturen. Samtidigt ökar den vår förståelse för skog och mark. Ju mer vi vistas i naturen, desto mer rädd är vi om den.
Känner alla till Allemansrätten?
– Ja, jag tror att de allra flesta gör det. Däremot vet nog inte alla att den även innebär en rad skyldigheter. Inte bara rättigheter. Jag både tror och hoppas att de som bryter mot Allemansrätten gör det i ren okunskap. De flesta vill nog göra rätt för sig. Men alla kanske inte förstår betydelsen av att bryta av kvistar eller ta granskott. All mark ägs ju av någon och för markägarna är skogen detsamma som en inkomstkälla. Det måste man respektera.
Något bra allmänt tips?
– Se skogen som någons trädgård eller villatomt. Där skulle ingen få för sig att gå in och bryta växter. I någons hemfridszon får man förstås inte vara. Det är en grundregel.
Är det många som har frågor kring Allemansrätten?
– Ja, det är ganska många som hör av sig till oss. Dels markägare som undrar över hur de kan skydda sin skog. Dels folk som undrar vad man får göra inom Allemansrätten. Vi märker tydligt hur fler än någonsin vill ut nu just i dessa tider. Samtidigt gäller särskilda regler inom skyddade områden. Som i naturreservat. Det behöver man också ha koll på och ofta finns det informationskyltar i naturreservaten. Vi har också information på vår hemsida.
Vanligaste brotten mot Allemansrätten?
– Nedskräpning och eldning. Helt klart. Nedskräpningen har ökat kraftigt i år. Det borde inte vara svårt. Det man tar med ut, ska också med hem. Att göra upp eld på fel plats och vid fel tillfälle är också vanligt. Ibland är det av ren välvilja det blir fel. Man gör upp eld på en berghäll för att risken för att elden ska sprida sig kanske anses mindre där. Att klippan förstörs glöms bort.
Var hittar man information?
– Vi har en del på vår, länsstyrelsens, hemsida. Jag vill också rekommendera Naturvårdsverkets hemsida. De har mycket bra information om exakt vad som gäller. Även stiftelsen Håll Sverige Rent har lättläst och pedagogisk information på sin hemsida.
Till sist, några bra ord på vägen?
– Ge dig gärna ut i naturen. Jag gör det själv ofta. Vandrar, klättrar, springer, paddlar... ja, lite av varje. Det fina är att det inte behöver kosta särskilt mycket. Men det är viktigt att man alltid visar respekt för både naturen i stort och för markägaren. Det är det som är Allemansrätten. Och lämna ingenting efter dig. Inget skräp eller rester. Du ska lämna platsen som du har besökt som du själv vill hitta den. En klyscha men ibland är klyschor bra och sanningsenliga. Glöm heller inte att njuta av vår natur. Det är inte minst viktigt.