Överväg riskerna innan du eldar

Vårvädret får många att både plocka fram grillar och elda i trädgården. Men tänk en gång extra innan du sätter i gång, det är ditt ansvar att det görs kontrollerat.

Den som eldar har själv ansvar för att det går säkert till.

Den som eldar har själv ansvar för att det går säkert till.

Foto: Barbro Wickström

Östergötland2018-04-12 05:00

SMHI varnar för gräsbränder, i bland annat Östergötland. Fjolårsgräset är torrt och en brand kan snabbt sprida sig om det vill sig illa.

– Vi hindrar ingen att elda, det är allas eget ansvar att det görs säkert, säger Ulf Kroon, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Den senaste veckan har flera larm kommit om papperskorgar som fattat eld efter att engångsgrillar kastats.

– Man ska aldrig kasta engångsgrillar i papperskorgar, de ska man ta hand om själv. Men måste man absolut lämna den så är det bättre att ställa den bredvid papperskorgen.

På vissa platser finns tunnor som är speciellt avsedda för grillar, det är de enda behållarna som det är riskfritt att stoppa ner dem i.

Oavsett typ av grill är det viktigt att tänka på underlag och att inte befinna sig för nära träd, husfasader eller annat lättantändligt.

räddningstjänstens hemsida finns fler konkreta råd att läsa inför grillningen.

Sol innebär inte bara grillväder. Många villaägare har börjat röja i trädgården och vill elda trädgårdsavfall. Reglerna skiljer sig mellan olika kommuner (se fakta), och där man får elda måste man ändå alltid höra av sig till räddningstjänsten på förhand. Inte för att få tillåtelse, utan för att undvika onödiga utryckningar.

– Om vi då får in ett larm om befarad brand kan vi börja med att ringa och kolla om det är en kontrollerat eller inte, säger Ulf Kroon.

Han påpekar att det är flera saker man ska tänka på, som att ha släckutrustning nära till hands.

– Innan det gröna tagit över sprider sig en eld väldigt snabbt i gräset, speciellt om det blåser lite. Man får överväga riskerna är innan man sätter igång.

Det gäller

Eldningsregler

Här är reglerna, kommun för kommun.

Du får generellt sett inte elda inom tätbebyggt (detaljplanerat) område.

Om du ska elda (utanför tätbebyggt område), kontrollera då först att din kommun tillåter eldning där du bor. Om det är okej, kontakta räddningstjänsten.

Norrköpings kommun

I Norrköpings kommun är det under vår- och höstmånaderna mars, april, maj samt september, oktober, november – förbjudet att elda torrt ris, löv, grenar och liknande inom område med områdesbestämmelser eller detaljplan.

Linköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommun

I dessa kommuner finns inget generellt eldningsförbud liknande det som gäller under vår och höst i Norrköping. Det är upp till den som tänker elda att avgöra om det är säkert. Däremot avråder kommunen från att elda i tätbebyggda områden för att undvika att röklukt sprids till grannar då röken lätt sugs in i husens ventilation.

Söderköpings kommun

I Söderköping finns en föreskrift angående eldning utomhus; ”Söderköpings kommuns föreskrifter om förbud mot eldning utomhus”. Inom rödmarkerat område på bilden nedan finns ett generellt eldningsförbud.

Finspångs kommun

Det är förbjudet att elda utomhus inom tätbebyggt område. Med tätbebyggt område menas sammanhållen bebyggelse där det rör sig om tre hus eller mer. Du kan också förbjudas elda om eldningen kan tänkas orsaka besvär för andra. Trädgårdsavfall bör istället komposteras på den egna fastigheten eller transporteras till kommunens återvinningscentral.

Mjölby kommun

Eldning av trädgårdsavfall inom detaljplanelagt område är inte tillåtet i Mjölby kommun enligt renhållningsordningen. För dig som bor i en tätort innebär det att du får köra ditt trädgårdsavfall till närmsta avfallsupplag.

Bor du utanför en tätort eller planlagt område får du elda torrt trädgårdsavfall som inte kan komposteras.

Motala kommun

Eldningen av trädgårdsavfall får endast ske på ett sådant sätt att det inte på något sätt medför skada på människors hälsa eller miljön. Det händer ofta att trädgårdsavfall ger illaluktande rök, så prata alltid med grannar först. Eldningsförbud råder i kommunen under perioden 1 maj till 1 september inom detaljplanelagt område. För att få elda trädgårdsavfall under den tiden krävs dispens av plan- och miljönämnden. Eldning får aldrig ske i strid mot gällande brandföreskrifter.

Vadstena kommun

Eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom områden med detaljplan är förbjuden under tiden 1 april–30 september. För eldning under den tiden krävs dispens av bygg- och miljönämnden. Under övrig tid av året får eldning av trädgårdsavfall endast ske om det kan ske utan olägenhet för människors hälsa. Eldning får aldrig ske i strid med gällande brandföreskrifter.

Källor: rtog.se, mjolby.se, finspong.se, motala.se, vadstena.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om