SMHI varnar för gräsbränder, i bland annat Östergötland. Fjolårsgräset är torrt och en brand kan snabbt sprida sig om det vill sig illa.
– Vi hindrar ingen att elda, det är allas eget ansvar att det görs säkert, säger Ulf Kroon, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.
Den senaste veckan har flera larm kommit om papperskorgar som fattat eld efter att engångsgrillar kastats.
– Man ska aldrig kasta engångsgrillar i papperskorgar, de ska man ta hand om själv. Men måste man absolut lämna den så är det bättre att ställa den bredvid papperskorgen.
På vissa platser finns tunnor som är speciellt avsedda för grillar, det är de enda behållarna som det är riskfritt att stoppa ner dem i.
Oavsett typ av grill är det viktigt att tänka på underlag och att inte befinna sig för nära träd, husfasader eller annat lättantändligt.
På räddningstjänstens hemsida finns fler konkreta råd att läsa inför grillningen.
Sol innebär inte bara grillväder. Många villaägare har börjat röja i trädgården och vill elda trädgårdsavfall. Reglerna skiljer sig mellan olika kommuner (se fakta), och där man får elda måste man ändå alltid höra av sig till räddningstjänsten på förhand. Inte för att få tillåtelse, utan för att undvika onödiga utryckningar.
– Om vi då får in ett larm om befarad brand kan vi börja med att ringa och kolla om det är en kontrollerat eller inte, säger Ulf Kroon.
Han påpekar att det är flera saker man ska tänka på, som att ha släckutrustning nära till hands.
– Innan det gröna tagit över sprider sig en eld väldigt snabbt i gräset, speciellt om det blåser lite. Man får överväga riskerna är innan man sätter igång.