Sedan Corren startade granskningen av hyresvärdar i länet för snart tre veckor sedan och bjöd in läsarna att hjälpa till, har ett stort antal hyresgäster hört av sig och beskrivit hur de lever i lägenheter med pågående fuktskador och lägenheter där mögel finns.
De beskriver, på samma sätt som Andreas och Meldina (se artikel intill) hur de får huvudvärk, rinnande ögon, blir täppta och irriterade i näsa och hals och helt enkelt inte mår väl av att vistas i sitt hem.
Och många av dem säger: Hyresvärden dröjer med sanering - eller visar inget intresse alls för att åtgärda fukt- och mögelskadorna.
"Gör något åt saken"När Corren refererar läsarnas berättelser för överläkare Ulf Flodin säger han:
- Det här borde hyresgästerna inte finna sig i. Jag vill säga att de verkligen måste se till att göra något åt saken.
Antingen ska hyresgästerna anmäla sin situation till miljökontoret, eller vända sig till arbets- och miljömedicinska kliniken, anser Ulf Flodin.
Han använder ordet "folkhälsoproblem" när han talar om fukt- och mögelskadade bostäder och byggnader och säger:
- Tänk så många byggnader det finns från sextio- och sjuttiotalen i till exempel Skäggetorp i Linköping som behöver saneras. Där finns säkert många människor som på sikt kommer att drabbas av bestående skador.
Skadar slemhinnorDen som lever (eller arbetar) i fukt- och mögelskadade fastigheter kan få symptom precis så som Andreas och Meldina räknar upp: Huvudvärk, nästäppa, näsblödningar. Man kan känna sig tjock i halsen och irriterad i andningsvägarna.
- Man får symptom som liknar förkylning. Och man kan märka att symptomen försvinner när man inte vistas i bostaden eller på arbetsplatsen på någon vecka eller så, säger Ulf Flodin.
Fukt och mögelsporer irriterar människors slemhinnor och gör dem svullna och lättare för allergiframkallande ämnen (så kallade allergener) att tränga igenom. Kroppen kan då ge allergiska reaktioner på helt andra ämnen, som pollen, pälsdjur, björk eller gräs.
I värsta fall kommer personerna att få astma. Det är en inflammation i luftvägarna som gör att man får andningsproblem när luftvägarna blir retade. Man tvingas medicinera och sjukdomen kan betyda att man inte kan arbeta inom vissa yrken eller vistas i vissa miljöer.
Barn är känsligareUlf Flodin kommenterar Andreas och Meldinas oro för sitt ofödda barn och säger att inga studier visat att fukt- eller mögelskadade hem är farliga för barn så länge de ligger i magen. Situationen blir en annan då barnet är fött.
- Studier visar att barn är mer känsliga än vuxna. Studierna är visserligen gjorda på barn i femårsåldern och uppåt. Men det finns ingen anledning att tro att mindre barn skulle vara mer tåliga, tvärtom, konstaterar Ulf Flodin.