Oväntade upptäckten: Skjutna vargtiken var nyvalpad

Undersökningen av livmodern på den fällda vargtiken i skyddsjakten väcker mer frågetecken än svar. "Det är konstigt", säger Janna Nises, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Den vargtik som fälldes under Länsstyrelsens skyddsjakt hade nyligen valpat, visar en undersökning från SVA.

Den vargtik som fälldes under Länsstyrelsens skyddsjakt hade nyligen valpat, visar en undersökning från SVA.

Foto: Paul Kleiven

Östergötland2020-09-06 12:00

SVA har undersökt livmodern på den fällda vargtiken i Långbogenområdet. Det gav ett klart svar på att hon fött valpar. Bara någon eller några veckor innan hon sköts under Länsstyrelsens skyddsjakt i Långbogenreviret.

– Det är konstigt. Normalt sett brukar de valpa i april–maj. Utifrån den här livmodern ser det ut som att den skjutna tiken valpat "off season". Någon gång i slutet på juni, början på juli, säger veterinär Janna Nises på SVA.

Att den här detaljen utreds handlar om tillståndet för skyddsjakten. Först beviljades skyddsjakt på hela reviret, men Förvaltningsrätten i Luleå ändrade sedan det beslutet och skrev då: "Om en vuxen varg återfinns i sällskap med årsvalpar under skyddsjakten innefattas de vargarna inte av beslutet om skyddsjakt".

Den fällda tiken visar dock inga tecken på att ha givit di åt några valpar.

– Det vi kan säga är att hon varit dräktig. Utseendemässigt såg hon tämligen nyvalpad ut. Samtidigt är inte biologin svart/vit. Hon hade ingen som helst juvertillväxt och ingen vätska. Hon hade inte diat några valpar i alla fall.

Kan hon haft någon form av missfall?

– Om hon fött friska, sjuka eller dödfödda, det kan man inte säga. De här livmoderresterna går tillbaka ganska fort. Men det förekommer att det inte sker som det ska, det kan tillbakabildas långsammare än normalt. Oavsett är det konstigt att hon inte har någon som helst juvertillväxt, säger Janna Nises.

Karta: Langbogen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!