Östgötska stadsdelen bort från polisens lista

Skäggetorp i Linköping betraktas fortfarande som ett särskilt utsatt område av polisen. Däremot anses inte längre Hageby i Norrköping vara ett utsatt område.

Kommunstyrelsens ordförande i Linköping, moderaten Niklas Borg, ogillar polisens lista över utsatta bostadsområden.

Kommunstyrelsens ordförande i Linköping, moderaten Niklas Borg, ogillar polisens lista över utsatta bostadsområden.

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2019-06-03 10:36

60 bostadsområden i Sverige är, enligt polisen, att betrakta som utsatta områden, 22 stycken ses som särskilt utsatta, jämfört med 23 i förra rapporten.

– Relationen mellan medborgare och polisen har stärkts. Vi ser en lugnare miljö, färre angrepp mot polisen och annan blåljuspersonal, säger Mats Löfving, chef vid Polisens nationella operativa avdelning (Noa), på en presskonferens under måndagen.

– Vi ser större benägenhet för medborgare att samtala och hjälpa polisen i brottsutredningar. Vi ser fortfarande problem, men trender visar att det går framåt, fortsätter han.

Utsatta områden kännetecknas, enligt polisen, av hög kriminalitet, hög arbetslöshet, många socialbidragstagare och många invånare med invandrarbakgrund. Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en kriminell närvaro som lett till en obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att utföra sitt uppdrag.

Skäggetorp i Linköping finns fortfarande med på polisens lista över särskilt utsatta områden tillsammans med bland annat Rinkeby i Stockholm, Biskopsgården i Göteborg och Rosengård i Malmö. Enligt polisen finns det dock en positiv trend i Skäggetorp jämfört med den förra rapporten från 2017.

Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, har uttryckt kritik mot att Skäggetorp funnits med på listan.

– För det mesta trivs folk i sina bostadsområden och att då bli skriven på näsan att de ur ett nationellt perspektiv bor i ett område som pekas ut som dåligt, det är det jag inte gillar, sade Borg i en intervju.

När beskedet kom på måndagen att Skäggetorp fortfarande klassas som ett särskilt utsatt område sade Niklas Borg:

– Jag tycker att man bör skrota hela listan. Den pekar ut ett helt område på ett negativt sätt. Men att jag är kritisk mot den här listan innebär inte att jag inte är medveten om att vi har problem i Skäggetorp och en del andra stadsdelar i Linköping.

Polisens val att offentliggöra vilka bostadsområden i landet som betraktas som utsatta har kritiserats av lokalpolitiker från flera håll i landet. Politikernas kritik går ut på att de utpekade områdena får en stämpel som svärtar ner och som är omöjlig att tvätta bort. Rikspolischef Anders Thornberg och ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving har dock försvarat beslutet att offentliggöra listan. "Att blunda för problemen eller hålla lägesbilden hemlig ökar inte tryggheten för våra medborgare", skrev de bägge höga polischeferna nyligen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt polisen betraktas inte länge Hageby i Norrköping som ett utsatt område. Klockaretorpet och Navestad i Norrköping klassas dock som utsatta områden, även om trenden jämfört med den förra rapporten anses vara positiv i bägge stadsdelarna.

Särskilt utsatta områden 2019 (22 stycken):

Vivalla, Örebro

Gottsunda, Uppsala

Alby, Botkyrka

Fittja, Botkyrka

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Araby, Växjö

Karlslund, Landskrona

Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö

Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö

Södra Sofielund (Seved), Malmö

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda

Hässleholmen/Hulta, Borås

Norrby, Borås

Skäggetorp, Linköping

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om