– Vi visste att det skulle vara väldigt varmt, men påverkan är större än vad man hoppats på, säger Fredrik Larsson som befinner sig i Suan i Sydkorea. Han är med och arrangerar vistelsen för scouterna från Sverige.
Från Östergötland deltar ett 20-tal ungdomar och ledare från bland annat Kisa, Landeryd och Lambohov. 2 200 deltagare och funktionärer från Sverige representeras på världens största scoutläger Jamboree med totalt 43 000 personer.
De svenska scouterna har varit i landet sen två veckor tillbaka och planerar att stanna 1-2 veckor till. Men den extrema värmen påverkar gruppen mycket.
– Vi har ett antal deltagare som haft en tuff start, några har tillfälligt behövt lämna lägret för att vila inomhus. Men efter en natts vila har de varit på benen igen. Det rör sig om ett par stycken per dag.
I onsdags höjde Sydkoreas inrikesdepartement värmeböljan till den högsta nivån av vädervarningar. Aftonbladet uppger att det är första gången på fyra år. Myndigheter uppmanar invånare att stanna inomhus.
Enligt Aftonbladet fick omkring 400 deltagare symtom på värmeslag, som huvudvärk, yrsel och utmattning, redan den första dagen på lägret.
Dagtid når temperaturerna ungefär 30 grader, men luftfuktigheten gör att värmen upplevs mer intensiv. Nattetid sjunker temperaturerna endast till omkring 24 grader.
– Det är väldigt svettigt hela tiden. Många får anpassa sitt tempo – ska man gå från ett ställe till ett annat så går det långsammare och man måste dricka mycket. Vi behöver ha respekt för värmen, men jag tycker ändå det rullar på bra, säger Fredrik Larsson.
I en rapport från Scouterna under lördagen redovisas tre fall av magsjuka bland de svenska kårerna– men de ses som isolerade fall och innebär därmed ingen utbredd smittspridning, uppger de.
Organisationen skriver också att det finns god tillgång till vatten och vätskeersättning och redogör för flera åtgärder som satts in. Det handlar bland annat om extra sjukvårdspersonal, vätskestationer, "skuggtunnlar" med växttak och sprinklers och bussar med AC.
Finns det någon risk att ni tvingas avbryta vistelsen?
– Deltagarna mår bra och det är viktigast för oss, men vi följer läget noga. Vi ser inte idag en anledning att lämna utan vi tror att vi har förutsättningar att hantera det här på ett bra sätt, säger Fredrik Larsson.