Den senaste tidens dåliga väder har gjort att Östergötlands slätter blivit övervattnade. Det gäller inte alla jordar, utan de lantbrukare som drabbats är främst de med jordar som har hög lerhalt. I sådana jordar filtreras vattnet bort mer långsamt, något som gör att de grödor som blir stående i vatten kan ruttna.
– Det gäller framförallt spannmålen som inte kommit upp än. Om kärnan badar i vatten är det lätt att den ruttnar snabbt, säger Peter Borring, ordförande vid LRF Östergötland.
Den jordtyp som är aktuell finns främst i länets östra delar. Bland annat i Östra Ryd, mellan Linköping och Söderköping, ska bönder ha fått så om vårsådden på grund av regnen.
– Det är rätt sällsynt att vi drabbas av så stora mängder regn över så stora delar av länet, säger Peter Borring.
För varje dag som sådden förskjuts förlorar lantbrukaren tid och skörden kan bli dålig. Dessutom kostar det att behöva så om.
– Enkelt sagt handlar det om 1500 kronor per hektar. Har man då 15 hektar blir det 15 000 kronor, en hel månadslön som ska bort, säger Peter Borring.
Det är dock inte alla med lerjordar som får så om. Peter Borring har inga direkta siffror på hur många av de östgötska lantbrukarna som blivit drabbade, men uppskattar att det kan röra sig om under fem procent av de östgötska vårsådderna som måste sås om.
– Det är en uppskattning och det är inte jättemånga, men för dem som drabbas är det såklart en påverkan och kan bli jobbigt, säger Peter Borring.