Frida och Jan har sex på hotell varje månad: "Viktigt"

Att checka in på hotell bara för att ha sex har blivit mer vanligt bland småbarnsföräldrar. "Det stärker oss, vi vill bara låta när vi har sex och inte tänka på barnen", säger föräldern Frida som tillsammans med sin man checkat in för hotellsex de senaste åtta åren.

"Som förälder är det så lätt att man bara blir förälder. Då är det extra viktigt att njuta av varandra som partners."

"Som förälder är det så lätt att man bara blir förälder. Då är det extra viktigt att njuta av varandra som partners."

Foto: Illustration: Fredrik Kylberg

Östergötland2024-01-27 05:00

Jan och Frida, som egentligen heter något annat, har lagt runt tusen kronor i månaden på att ligga på hotell, varje månad, i åtta år. 

Paret, som bor i en mindre ort i Östergötland, har varit gifta i många år och har flera barn. De har varit med om småbarnsåren med allt vad det innebär. Byta blöjor, ge välling, jobba och stressa med att skjutsa barnen till olika aktiviteter. Men paret prioriterar aktivt något som kan vara tufft att få ihop för många småbarnsföräldrar – sex. De har köpt hotellvistelser, bara för att ligga i några timmar och sen checka ut, samma kväll.

– Det stärker vår gemenskap, när barnen var mindre var vi tvungna att fixa barnvakt och hitta på ursäkter som att vi skulle på konsert. På hotell kan vi ligga i sängen och dela på en påse chips utan att någon tar disken. Hemma kanske det blir en snabbis, säger Frida och skrattar. 

– Som förälder är det så lätt att man bara blir förälder. Att man är mitt i blöj- och vällingträsket, och då är det extra viktigt att njuta av varandra som partners. Vi vill bara låta när vi har sex och inte tänka på barnen.

Många kan kanske höja på ögonbrynen åt att man lämnar barnen bara för att ha sex på hotell, hur ser ni på det? 

– Älskar mina ungar, men de får en mycket goare och gladare mamma och pappa om vi får ligga ibland. Så enkelt är det. Jag älskar inte mina ungar mindre för det, säger Frida. 

Kan ni inte känna press att ni "måste" ligga när ni väl bokat hotellet? 

– Nej, det kan jag inte påstå. Men absolut har vi varit trötta vissa kvällar när vi bestämt oss för att ha sex och då orkar vi inte. Så var det när ungarna var mindre, man får ett bättre sexliv när barnen blir stora. 

Ett begrepp som blivit allt vanligare är "sexvänliga hotell". Vad är ett sånt hotell för er? 

– Det ska vara bra sängar, helst king size och de får inte gå isär, det är jättestörigt. Rummet får inte vara för nära frukostmatsalen. Ibland har vi råsex i några timmar och checkar sen ut.

Har ni haft rum med hotellsängar som går isär?

– Oh ja, det har vi. Då har vi varit uppfinningsrika och knutit ihop benen med något, man kan göra det med en morgonrock. Vi håller ofta utkik på bra hotellerbjudanden. 

undefined
Sexologen Malin Drevstam ser att det blivit mer vanligt att småbarnsföräldrar bokar hotell bara för att ha sex.

Malin Drevstam är sexolog och psykoterapeut. Hon ser att det blivit allt vanligare att småbarnsföräldrar checkar in på hotell bara för att ha sex. Hon förklarar att det beror på att hotell ger en känsla av avkoppling, lyx och att det inte finns några måsten. Malin förklarar också att finns fler hotellalternativ idag än vad det gjorde för några år sedan, vilket gör det enklare att hitta ett boende som passar. 

Men hon rekommenderar inte hotelltricket till alla föräldrar och menar att det för vissa par kan vara rena mardrömmen att ligga på hotell. 

– Det kan då gå i baklås och man tänker att "nu måste sex ske". Då kan en hotellweekend istället bli en mardröm. En sån kväll eller helg kan bli en jättestor besvikelse för par som inte mår bra i sin sexualitet. Ena partnern kan ha höga förväntningar och den andra kan känna en jättestor press. Men par som mår bra i sin sexualitet, men inte får till det, kan må jättebra i det, säger hon och fortsätter:

undefined
"Då kan en hotellweekend istället bli en mardröm"

–Du behöver inte städa, laga mat, diska, skjutsa och lämna. Du ser personen du blev förälskad i och inte den du tjatar på om räkningarna.  Ni avsätter tid för att slappna av tillsammans och ökar chansen för lust, intimitet och lekfullhet. Ni ser varandra i ett nytt ljus och blir mer avslappnade då hotellet sköter allt. 

Malin Drevstam säger att den största boven bakom låg sexlust är stress och trötthet och att hotellvistelser kan ge en distans från vardagen. Hon uppmanar även småbarnsföräldrar att reflektera kring varför de checkar in på just hotell.

– Gör ni det bara för lekfullheten? Eller för reflektioner? Det är viktigt att tänka på, så att det inte krockar. Vi behöver avbrott från vardagen mer än någonsin och ni kan ta er in på ett hotell i grannkvarteret. Det behöver inte just vara resan till Paris.

Frida och Jan ska fortsätta med sin hotellsextradition och tycker det är lika självklart att lägga pengar på sex, som det är med golf och skidor.                                         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!