Syftet med försäkringsbolaget Folksams rapport "Trygg barndom" är att få Sveriges kommuner och landsting att ta fram gemensamma riktlinjer för kommunernas olycksfallsförsäkringar för barn.
– Historiskt har kommunerna endast försäkrat barnen under verksamhetstid, men efter diskotekbranden i Göteborg 1998 var det många kommuner som gick över till heltidsförsäkring, säger Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman.
Därför har Folksam för fjärde gången i rad granskat hur olycksfallsförsäkringarna såg ut för samtliga grundskolebarn i Sveriges 290 kommuner.
– Orsaken till att kommunerna väljer att försäkra barnen endast under verksamhetstid beror troligen huvudsakligen på ekonomiska skäl, men sen spelar traditionen roll, det vill säga "så har vi alltid gjort". Vi vill att fler barn ska ha rätt till en likvärdighet i försäkringsskyddet, säger Håkan Svärdman.
Av de 66 000 barn som enligt undersökningen går helt oförsäkrade på loven och under fritiden, bor en del av dem i Finspång, Mjölby och Ydre i Östergötland. Enligt undersökningen är det många föräldrar som inte tecknar ett kompletterande privat försäkringsskydd eftersom de tror att skolans försäkring även gäller på loven och efter skoldagens slut, men så ser det alltså inte ut i alla kommuner.
– Det räcker att flytta över kommungränsen för att skyddet ska förändras drastiskt, vilket många föräldrar inte känner till, berättar Håkan Svärdman.