– Generellt kan man säga att vid den här typen av oplanerade störningar så har vi inte bussar som bara står och väntar. Det finns egentligen ingenstans, varken SJ eller några trafikföretag har den ekonomiska möjligheten att ha bussar och förare stående i beredskap. Vi jobbar på att bli bättre, men man får räkna lite med att det blir så, säger Sofia Malander, vd på Östgötatrafiken.
Tåg har mycket högre kapacitet än bussar, därför kan det ta tid att transportera alla.
– En extra utmaning på sommaren kan vara förare naturligtvis. Om det är semestertider så finns det färre förare tillgängliga, säger Sofia Malander.
Mobilsamtal under färd är inte tillåtet enligt lag. Östgötatrafiken har ett särskilt radiosystem, men det är inte säkert att det fanns i just det specifika fordonet. Det är också förarens ansvar att läsa de skyltar som finns vid broar om maxhöjd.
Om man får stå upp i bussen är däremot olika.
– Det beror på hur fordonen är klassificerade. Bussarna är antingen godkända för stående eller inte godkända för stående. Om det var stående passagerare så utgår jag från att man hade ett sådant fordon som är godkänt. Stadsbussar är alltid godkända för stående, och när det gäller regionbussar så ser det lite olika ut, säger Sofia Malander.
Angående informationen på tågstationerna så är det Trafikverket som ansvarar för det. Sofia Malander vet inte exakt vilken information och när som den gick ut i det specifika fallet, men hon poängterar att det kan vara svårt för Trafikverket att veta hur länge problem kommer att kvarstå.