Östgötatrafiken städar upp i biljettröran

Samma pris för samma resa på Östgötatrafiken, det låter rimligt. Men så har det inte varit. Nu ska det bli enklare för resenärerna att förstå biljettpriserna.

Prisjustering. Ösgötatrafiken vill förenkla sitt biljettsystem.

Prisjustering. Ösgötatrafiken vill förenkla sitt biljettsystem.

Foto: Fredrik Jonson

ÖSTERGÖTLAND2017-12-19 18:00

Från den 1 februari kommer biljetterna i kollektivtrafiken att ha ett enhetligt pris oavsett hur och var man köper dem – exempelvis hos försäljningsombud, i automat, webbshop eller laddning av värdekort. Det samma gäller priset för en biljett i Östgötatrafikens app, med betalkort eller tjänsten Swish som utökas till hela länet.

– Om man vid varje försäljningstillfälle med en sällanresenär måste förklara priserna för så är det ett problem. Nu förenklar vi ordentligt och i vissa fall blir det också väsentligt billigare, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef.

Ett syfte är att locka dem som sällan reser kollektivt, och att få fler att köpa biljett genom Östgötatrafikens app med hjälp av betaltjänster som Swish. Hittills har det endast varit möjligt att köpa en enkelbiljett för en resa inne i Linköping, Norrköping och Motala i appen. Från februari omfattar appen även enkelbiljetter i Åtvidaberg, Mjölby och Finspång samt enkel- och dygnsbiljetter för en resa i hela länet. En enkelbiljett i tätort kommer att kosta 25 kronor i appen, vilket är tio kronor billigare. Därtill ersätts familjebiljetten av en "tillsammansbiljett” för grupper om högst fem personer.

– En tillsammansbiljett, enkelresa för fem personer i tätorten kostar bara 50 kronor. Och man behöver inte reda ut några familjerelationer för att få köpa den, säger Näsström.

I samband med sortiments- och prisjusteringarna görs också några förenklingar i regelverket. Från den 1 februari blir det kostnadsfritt att ta med hund ombord. Detsamma gäller cyklar ombord på Östgötapendeln, vilket också tidigare kostat motsvarande en ungdomsbiljett. Begränsningarna för cyklar ombord under rusningstrafik (klockan 06–09 och klockan 15–18) kvarstår och persontrafik ska alltid prioriteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!