Med start efter årsskiftet 2022 kommer Östgötatrafikens regionbussar att ha barnstolar. Det är resultatet av ett politiskt beslut från 2019.
– När man gör nya upphandlingar kan man ställa nya krav, säger Sofia Malander, vd på Östgötatrafiken.
Det är också de långa avtalstiderna – ofta på över tio år – som är orsaken till att det inte skett tidigare. De nya avtalen med Östgötatrafikens bussoperatörer träder i kraft 2022 och 2024 och det är först då de nya bussarna tas i trafik. Fast redan nu finns tre bussar med integrerad barnstol i trafik. Det är fordon som ändå behövde bytas ut och man passade då på att köpa in fordon med integrerad barnstol. De går i trafik dagligen på olika sträckor, bland annat mellan Linköping och Ljungsbro. I förhållande till kostnaden för hela trafiken är kostnaden för barnstolarna inte särskilt stor.
– Det är en marginell kostnad att byta ut en stol när man köper ett nytt fordon, säger Sofia Malander.
Östgötatrafiken ställer krav på att bussarna ska förses med barnstolar genom det nya avtalet och trafikbolagen måste då anpassa sig efter det. Barnstolsplatsen ser ut som en vanlig passagerarstol när den inte används, men har en utfällbar barnstol med bälte integrerad i ryggstödet. Det blir dock bara en barnstol i varje buss.
– Det blir sämre komfort på den platsen när den inte används som barnstol. Utrymmet för benen är mindre och stoppningen annorlunda. Barnfamiljer åker generellt mer kollektivt i stadstrafik och inte så mycket med regionbussarna, så utifrån olika resenärers behov har vi landat i en barnstol per buss. Det kan vara så att småbarnsåren är en period i livet då man oftast åker egen bil.
I början av nästa sommar är det dags för expressbussarna i västra och centrala delarna av länet, där Linköping och Åtvidaverg ingår. Landsbygdsbussarna i samma områden håller just nu på att upphandlas och väntas inte ersättas förrän i juni 2024. I östra delen av länet ersätts bussarna under 2022. Barnstolarna kommer enbart att finnas på express- och landsbygdsbussar. Stadsbussarna kommer även fortsättningsvis att vara utan.
– I stadstrafik finns det ju inte heller krav på säkerhetsbälten. Buss är ett väldigt säkert transportmedel. Det är ytterst sällan det inträffar några olyckor, men det ska ändå finnas en barnstol i bussar som trafikerar längre sträckor, säger Sofia Malander, vd på Östgötatrafiken.