Östgötatrafiken: "Vi följer smittskyddets råd"

Östgötatrafiken gör inga egna riskbedömningar när det gäller trängsel bland färdtjänstresenärer, berättar Eva Jylltorp, kommunikationschef.

Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Foto: Mikael Svensson, Satu Knape

Östergötland2021-10-18 06:00

Östgötar som reser med färdtjänst som utförs i Östgötatrafikens regi har fått brev om att de nu får räkna med att samåka med andra resenärer. Det innebär att man upphör med de smittskyddsåtgärder som tidigare tillämpats under pandemin. Som mest åkte två personer gemensamt i personbilar och max tre i de fordon som är lite större.

I en separat intervju berättar en mamma om sin oro för att dottern, som tillhör en riskgrupp, ska smittas då man vet att vaccinet tappar sin effekt efter ett halvår hos dem som har nedsatt immunförsvar.

Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken, berättar att de följer de råd som smittskyddet i Region Östergötland ger.

– Vi har haft som policy rakt igenom att det är dem vi fattar våra beslut på. Vi är inte dem som ska fatta beslut kring risker eller hur många som ska sitta i bilarna.

Vad kan man vänta sig som resenär, blir det fulla bilar nu?

– Vi har sett en ökning i och med att alltmer har öppnats upp i samhället. Många med färdtjänst har hållit sig väldigt mycket på hemmaplan. Vi är inte uppe än på de normala nivåer vi hade innan pandemin, men det är inte långt ifrån.

Så efterfrågan gör att ni måste skala upp?

– Ja, och det finns inte hur många bilar som helst. Varje bil kostar pengar för kommunerna. Och i och med att restriktionerna har lättat och smittskyddet har gett oss utlåtandet att vi kan börja samplanera resor så gör vi ju det. Det innebär också att vi kan erbjuda resor, säger Eva Jylltorp och tillägger:

– Det vi har gjort är att begränsa antalet resande till max tre plus förare i bilarna, tidigare kunde man vara fyra. Men det har inte med smittrisken att göra utan är mer en utrymmesfråga. 

Eva Jylltorp hänvisar också till det som uppges i brevet till färdtjänstresenärerna, att ensamåkning fortfarande gäller för personer som har fått en särskild legitimation för att åka ensam. Men det handlar mer om ett behov av utrymme för rollator, rullstol, ledsagare eller liknande.

Vi har sökt företrädare på Region Östergötland för att få svar på hur de tänker kring riskgrupper när färdtjänsten återigen börjar samordna färdtjänstresor. Gustav Borg, kommunikatör på regionen svarar per mejl:

"Region Östergötland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller personer med downs syndrom. Skulle det vara så att FHM ändrar rekommendationerna så kommer regionen också att följa dem."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!