Varje år anmäls tusentals personer som försvunna i Sverige. Flera av dem i Östergötland. De allra flesta hittas inom några dagar.
Läs mer: Hennes man försvann spårlöst – för 14 år sedan
– De flesta fallen är tjejer i nedre tonåren som försvinner. Det är det vanligaste. De dyker upp efter tre–fyra dagar. Till slut blir det jobbigt att bo hos kompisar eller kompisars föräldrar, säger Bengt Sjöberg, utredare vid polisen i Linköping.
Vad händer när en anmälan kommer in?
– Det första man gör är att försöka ringa. De flesta i dag äger ju en mobiltelefon.
Om det inte går att få kontakt med personen görs en efterlysning.
Polisen kan då använda telefonpejling, eller lägga in en spärr som visar när en person passerar en landsgräns. Polisen använder också bilder från övervakningskameror som kan visa var en person har befunnit sig.
Till slut hittas de flesta – en del vid liv, andra döda.
Men så finns också fallen där personen inte dyker upp igen och inga svar finns att få. Många kan handla om människor med kopplingar till andra länder, som kan ha tagit sig över gränsen och antagit en annan identitet.
– Och så har vi alla de som tar livet av sig och aldrig hittas, säger Bengt Sjöberg.
– De ligger kvar i systemet. Men det görs inget aktivt om det inte dyker upp något.
Men Bengt Sjöberg berättar också om en lista med fall som kan ha stängts, men ändå inte släppts helt. Så sent som för ett par år sedan gjordes en stor insats i ett fall som är över 30 år gammalt.
– Då fick vi in ett tips som såg ganska trovärdigt ut. Det gick inte att nonchalera.
En markradar kallades in för att undersöka en plats i länet.
– På två ställen syntes förändringar i marken, så vi tog dit en grävmaskin och grävde upp. Men förändringarna visade sig vara sten.
Har du varit med om att lösa något fall med en person som har varit försvunnen länge?
– Nej, inte jag. Men för något år sedan hittades en kropp i ett kärr i Åtvidaberg. Det visade sig vara en man som försvann för omkring 20 år sedan. ”Mig ska ni aldrig hitta”, hade han sagt innan han försvann. Det blev nästan så.
Sedan några år tillbaka finns hjälp att tillgå från ett nytt håll.
– Missing People är väldigt duktiga och bra att ha.Vi har haft mycket nytta av dem, säger Bengt Sjöberg.
Organisationen, som bildades 2012 för att hjälpa till att efterlysa och arrangera sökinsatser efter försvunna personer, har sedan ett par år tillbaka en ”cold case”-grupp.
– Många av de grupperna har äldre fall. Därför bildade vi en grupp som ska vara behjälplig med att planera och fixa utrustning, säger Magnus Idebro, ordförande i Missing People.
– Tanken är att vi ska utveckla den här cold case-gruppen ännu mer. Vi ser ju att det finns många äldre försvinnanden i Sverige.
På Missing Peoples cold case-lista finns i dag ett fall i Östergötland. Samma lokala insatsgrupp arbetar även i Sörmland och Jönköpings län med ytterligare tre fall.
– Vi gör insatser i samtliga fyra ärenden under våren. Jag tror att vi åtminstone kan lösa ett par av dem.
Men precis som för polisen förblir de flesta äldre gåtorna olösta.
– Någonstans finns ju nyckeln till vad som hände. Vi har lite att pyssla med, säger Magnus Idebro.
Hoppet om att hitta svaret på vad som har hänt med något av de saknade namnen lever även för polisen Bengt Sjöberg
– Det vore kul att få napp någon gång. Jag är snart pensionär – då kommer någon annan som får ta över, som kanske inte ens vet vilka de här fallen är, säger han.