Allt fler östgötar väntar allt längre på att få vård inom specialistvården. I augusti väntade 11 286 östgötar på att få komma på nybesök till specialistvården för fysiska åkommor. Det är en minskning från 2018 men samtidigt är det fler patienter som får vänta längre. Det framgår av delårsrapporterna som tas upp i veckans hälso- och sjukvårdsnämnd och regionstyrelse.
– Att det skett en förbättring till nybesök beror på att det görs ganska många åtgärder eftersom det finns ett tryck att klara kömiljarden, säger oppositionsrådet Fredrik Sjöstrand (M). Lite sorgligt kan man tycka att det händer saker först när staten går ut och ger incitament för att förbättra tillgängligheten, vi borde ha tagit tag i detta tidigare.
I augusti väntade dessutom 6 780 personer på behandling för fysiska åkommor i specialistvården.
Regionens mål är att 85 procent av patienterna ska få ett nybesök i specialistvården, gällande fysiska problem, inom 60 dagar och få behandling inom 60 dagar. De senaste siffrorna visar att 62 procent av fick nybesök inom 60 dagar och 50 procent behandling inom 60 dagar. Längst väntan och flest väntande är det till ögonsjukvården och öron-näsa-hals, där endast 26 procent respektive 40 procent av patienterna fick behandling i rätt tid.
Inom ögonvården tar man sedan i våras hjälp av Capio i Motala. Mellan april och juni hade Capio tagit emot 1 200 besök och ytterligare 1 000 planerades de kommande tre månaderna.
– På lång sikt anser vi fortfarande att det behövs ett vårdval och troligen kommer vi att göra ett nytt försöka att inrätta ett vårdval i början av nästa år, säger Fredrik Sjöstrand.
Kaisa Karro (S), ordförande för regionstyrelsen vill inte ta ställning till vårdval innan hon sett effekterna av de åtgärder som görs i ögonvården.
– En viktig åtgärd har varit att rekrytera läkare. Bemanningssituationen har nu förbättrats och ögonkliniken är idag inte längre beroende av hyrläkare. I september väntade cirka 1 000 färre patienter på nybesök jämfört med i april. Även antalet väntande till operation minskar.
M och KD är oroade över att de förväntade intäkterna (863 miljoner kronor) som skattehöjningen ska ge nästa år redan har blivit "uppätna" av underskotten. Fram till juli har de sjukvårdande verksamheterna ”övertrasserat” sina budgetar med över 386 miljoner kronor samtidigt som helårsbedömningen ligger på minus 634 miljoner.