Den 5 december 2020 slog polisen – efter en kortare tids spaning – till mot huset i Askersunds kommun.
Vid razzian greps två män – däribland en 34-årig polsk medborgare som är bosatt i Linköping. Ytterligare en man, en svensk medborgare, greps i en bil en bit från platsen. I bilen fanns 60 kilo amfetamin. Samtidigt blev en 37-årig man som är skriven på en adress i Vadstena – som även han är polsk medborgare – anhållen i sin frånvaro. Han kunde dock gripas först ett år senare.
Enligt polisen hade stora mängder amfetamin framställts i huset. Narkotikan ska sedan ha sålts över hela Sverige i större partier. Enligt åklagaren ska 530 kilo amfetamin ha framställts i huset, varav cirka 450 kilo sålts vidare. De inblandade personerna uppges ha tjänat närmare 10 miljoner kronor.
Narkotikaligan ska ha haft som mål att producera 1 200 kg amfetamin varje månad.
– Enligt vår uppfattning är bevisläget gott och en avgörande omständighet för att åtal av personer i toppskiktet av organisationen har kommit till stånd har varit Anom-material från den amerikanska operationen Trojan Shield, tillsammans med ett stort beslag av amfetamin och amfetaminolja, sade chefsåklagare Karin Lindell som varit förundersökningsledare, i en kommentar när åtalet väcktes.
Totalt åtalades sju män för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling och på torsdagen kom domen i Örebro tingsrätt. Samtliga sju män döms till fängelse i mellan sex och tio år.
De bägge dömda männen med koppling till Östergötland är inte kända sedan tidigare för någon allvarligare brottslighet.
34-åringen som är skriven i Linköping har till exempel bara fällts för att ha kört bil under påverkan av alkohol. Han anses ha varit inblandad i själva tillverkningen. Enligt domen ska han utvisas ur landet efter avtjänat straff.
37-åringen som är skriven på en adress i Vadstena har tidigare endast gjort sig skyldig till hastighetsöverträdelser. Enligt åklagaren ska mannen ha tillhandahållit lokalen där amfetaminet framställdes. Även 37-åringen ska utvisas efter avtjänat straff.
Enligt Örebro tingsrätt har hanteringen av amfetaminet ”bedrivits inom ramen för en organisation som närmast kan liknas vid ett bolag”.