Östgötapräst medverkar i SVT-program

På Alla helgons dag, den 3 november, sänder SVT1 på kvällen en förlängd version av programmet "Helgmålsringning". I detta specialprogram som heter "Andakt i Allhelgonatid" medverkar Vadstenaprästen Mikael Billemar.

Programmet är inramat av levande ljus och inspelat på kvällen, detta för att skapa allhelgonastämning. Platsen för programmet är Ljusets kapell i Linköping.

Programmet är inramat av levande ljus och inspelat på kvällen, detta för att skapa allhelgonastämning. Platsen för programmet är Ljusets kapell i Linköping.

Foto: Johannes Söderberg/SVT

Östergötland2018-11-02 08:00

Det 30 minuter långa programmet är inspelat i Ljusets kapell i Linköping. Mikael Billemar bor i Vadstena och har också varit präst där. Senast var han kyrkoherde i Motala och numera arbetar han som studentpräst i Norrköping.

Mikael Billemar berättar att bakgrunden till programmet står att finna i allhelgonahelgens ökande betydelse i Sverige.

– Allhelgonahelgen har ju blivit större och större i Sverige. När jag var liten för femtio år sedan så var ju allhelgonahelgen inte alls någon stor helg. Det var inga ljuslyktor på gravarna. Idag har det ju blivit en jättestor helg, både i kyrkan och ute på kyrkogårdarna där det ju tänds tusentals ljuslyktor.

Läs mer:Glöm julottan – här är kyrkohelgen nummer ett

Enligt Billemar brukar SVT sända en fem minuter kort "Helgmålsringning" på Alla helgons dag.

– För några år sedan tänkte de att det inte är tillräckligt på den här stora dagen, utan vi måste göra något mer. Då testade de att i några år ha en förmiddagsgudstjänst som de brukar ha på söndagarna. Men då insåg de att man tappade någonting för klockan tio på söndag förmiddag så är det ju ljust och då tappar man atmosfären som hör till allhelgona. Det är ju en kvällshögtid med levande ljus. Så då ville de testa ett nytt koncept i år. Dels skulle det vara på kvällstid, dels skulle det rymma moment av andakt och musik men också ett samtal om döden, sorgen och sorgebearbetning.

Mikael Billemar berättar också mer detaljerat om programinnehållet:

– Ungefär halva programtiden är ett samtal mellan mig och Birgit Palmqvist. Vi sitter och samtalar om hur det gick till när hennes make gick bort. Hur upplevde hon det och hur reagerade hon, vilka reaktionsfaser gick hon igenom? Hur bearbetade hon sorgen och hur har hon kommit vidare? Parallellt med det så har vi också andakt och Annelie Eriksson som är organist i Motala församling sjunger fyra klassiska allhelgonasånger. Programmet är inramat med levande ljus och det är inspelat på kvällen för att förmedla allhelgonastämningen.

Birgit Palmqvist, som är kyrkvärd i Charlottenborgskyrkan där Mikael Billemar tidigare arbetade, säger själv att hon ställde upp eftersom hon har stort förtroende för honom.

– Vi har känt varandra i ganska många år, säger hon.

Palmqvist säger om sin egen sorg att det är ungefär två och ett halvt år sedan som hennes man gick bort och hon kan nu se tillbaka med "lite perspektiv på den tiden som har varit".

– Det är inte någon ny sorg, utan man har hunnit bearbeta den.

Vad känner hon då att syftet med programmet är?

– Tanken var att människor ska kunna känna igen sig i hur man tänker och känner när någonting sådant här sker, säger Birgit Palmqvist.

Hon var mer nervös före inspelningen av programmet än vad hon är nu inför att det ska visas. Hon berömmer det mottagande som hon fick under inspelningen.

– De tog hand om mig på ett fantastiskt fint sätt.

Vad betyder då allhelgonahelgen idag? Mikael Billemar berättar först och främst om skillnaden mellan Alla helgons dag och Alla själars dag

– Egentligen så är ju Alla helgons dag ett firande av helgonen i kyrkan och Alla själars dag är en dag då vi minns våra nära och kära som har gått bort..

Det är enligt Mikael Billemar den senare dagen som har blivit den stora folkliga högtiden i Sverige,

– Alla själars dag firar man egentligen på söndagen, förklarar Mikael Billemar.

Han säger att allhelgonahelgen har två sidor.

– Man minns sina nära och kära. Där har vi en fin känsla. Men parallellt med den här fina högtiden så finns det ju också en djup smärta i allhelgonahelgen och det är ju dödens realitet, att vi alla är dödliga varelser. Det är det som det här programmet också vill ta fasta på, vi tar upp det fina minnet av människor som vi kommer ihåg men också den smärta som finns inför döden och hur vi kan hantera den på ett bra sätt.

Mikael Billemar uppskattar att ha fått göra allhelgonaprogrammet

– Jag tycker att det känns väldigt fint att få vara med och uppmärksamma det här i tv.

Fakta om Allhelgonahelgen

Allhelgonahelgen innehåller två kyrkliga helgdagar: Alla helgons dag och Alla själars dag.

Alla helgons dag firas alltid lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. I år infaller Alla helgons dag den 3 november.

Man började med att fira helgon tidigt i den kristna kyrkans historia. År 855 beslöt den tyskromerske kejsaren Ludvig den fromme att alla helgon som inte hade en egen festdag skulle uppmärksammas på samma dag.

Sedan 1953 är Alla helgons dag en allmän helgdag.

Alla själars dag infaller på söndagen efter Alla helgons dag.

Detta är traditionellt den dag då man minns och hedrar sina bortgångna nära och kära.

De två dagarna är tänkta att höra ihop i den meningen att när man minns helgonens liv får man också tänka på närstående som gått bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om