Videon är inte längre tillgänglig
Det var alltså på måndagen som samarbetet mellan IFK Norrköping och fastighetsbolaget Östgötaporten lanserades i media. Namnbytet från Nya Parken till Östgötaporten gäller i fem år. Men på den lilla östgötakommunen Ödeshögs hemsida är definitionen av namnet en annan. Där är Östgötaporten namnet på en av kommunens allra största satsningar.
– Men nu heter alltså IFK Norrköpings hemarena precis detsamma? frågar turism- och näringslivsassistenten Elisabet Pantzar.
Hon låter snopen.
– Jaha, då blir jag lite...då är det inte ensamrätt på det namnet alltså? säger hon tveksamt och hänvisar till näringslivschefen Peter Kenell.
Det var Trafikverket som någon för 15 år sedan byggde rastplatsen vid Ödeshög. Där låg också en turistbyrå som av Östsvenska turistrådet kallades för Östgötaporten.
Populär rastplats
På samma plats ligger vägkrogen Dinners Östgötaporten AB. Här är det slamrigt och stressigt vid lunchtid när vi ringer upp. Personalen hänvisar vänligt till sina chefer i Stockholm men reagerar med en förvåning som inte går att missa när de förstår att IFK Norrköpings nya arena heter just Östgötaporten.
– I Norrköping? Hade ni hört det, frågar hon sina kolleger och återkommer sedan till luren.
– Ingen här visste det.
Nöjd med namnet
David Lood är regionchef vid fastighetsbolaget Östgötaporten i Norrköping AB. Om IFK:s namn på sin hemarena säger han som vid måndagens presskonferens:
– Jag är stolt, glad och det här är oerhört spännande.
Han vill inte alls gå in på hur mycket företaget betalar för att få döpa om Nya Parken i fem år.
Vet du att det finns ett annat Östgötaporten?
– Ja, det visste vi om när vi startade företaget för två år sedan. Men vi heter ju Östgötaporten i Norrköping AB. Vi har inte varit med om några missförstånd.
Men borde inte Nya Parken heta Nya Östgötaporten då?
– Nej, den diskussionen har varit jättetydlig från början, säger David Lood.
– Arenan ska bara heta Östgötaporten. Det är ett passande och bra namn.