Eva Lindh, som tidigare varit kommunalråd i Linköping och som sitter i riksdagen sedan 2018, sade kort efter omröstningen:
– Det känns sorgligt. Det här är inte vad Sverige behöver med tanke på den smittskyddskris och ekonomiska kris som vi befinner oss i.
Statsminister Stefan Löfven (S) förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen med 181 röster mot 109 och blev därmed den förste sittande statsminister som förlorat en sådan misstroendeomröstning.
– Det känns tungt. Nu vet vi inte vad som kommer att hända. Vi vet inte vad alternativet är till den nuvarande regeringen säger Eva Lindh.
Oppositionsrådet Marie Morell, andre vice ordförande i regionstyrelsen i Östergötland, är inte förvånad över utgången.
– Nu får vi väl se vad som kommer ut. Stefan Löfven har visat att han kan krångla sig ur en del knepigheter tidigare, med decemberöverenskommelsen och januariavtalet. Men det blir lite svårare, att inte prata med andra partier eller ställa frågor och skaffa sig underlag är nog det som ligger i fatet hela vägen. Man har tagit vissa partier för givet och det har man tröttnat på nu, Vänstern till exempel.
Angående sakfrågan säger Marie Morell att det egentligen nog kunde vara vilken fråga som helst som ledde fram till misstroendeförklaringen.
– I grunden handlar det om att ha respekt för dem man samarbetar med.
Satt du och höll tummarna på att det skulle bli som det blev?
– Nja det får bli som det blir, vi anpassar oss men jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp nåt annat alternativ här. Det har ju varit decemberöverenskommelser och januariavtal och allt möjligt.
Morells partikollega John Widegren (M), riksdagsman med hemvist i Ödeshög menar att Löfven fallna regering är en logisk följd av att regeringen inte hanterat de samhällsproblem som finns.
– Det är bra att regeringen faller, och viktigt att poängtera att omröstningen inte handlade om marknadshyror, det handlade om förtroende. Nu har också V sagt ifrån., säger han.
Blir det extraval tror du?
– Vi tar det den dagen det kommer. Alla partier måste ta ansvar för att få ut sin politik och efter ett extraval kan riksdagen se helt annorlunda ut.
Vad som blir Stefan Löfven nästa drag är svårt att sia om, säger John Widegren.
– Man vet aldrig riktigt med honom. Han gör inte alltid det man tror att han ska göra.
Magnus Oscarsson (KD) riksdagsman och också han från Ödeshög, tycker att den fallna regeringen helt är Löfvens eget fel.
– Han visste att han behövde det femte partiet med sig, det har han inte fått. Från vår sida har vi från dag ett jobbat för att få en ny regering, så vårt agerande är inte så konstigt.
Någon rädsla för att KD ramlar ur riksdagen vid ett extraval har inte Magnus Oscarsson.
– Nej, det finns inte på kartan att vi göra det.
Jonas Andersson (SD), Linköping sitter också på den östgötska bänken i riksdagen. Han gör samma påpekande som John Widegren att måndagens historiska omröstning inte alls gällde marknadshyror, även om det var det som fick V att sätta ned foten.
– Löfven har varit dålig på andra sätt som alla skjutningar, låga pensioner och hög arbetslöshet. Det är det här som gör att vi röstar ned Stefan Löfven. Vi har aldrig stött Löfvens politik och vi har ingen skyldighet att lotsa genom den.