Det visar den årliga lantbruksbarometer som LRF Konsult och Swedbank och Sparnakerna gör med hjälp av Sifo som ställer frågor till 1 000 lantbrukare.
– Som ung lantbrukare går det inte att sitta still i båten för då blir man omkörd. Det man kunde leva av på en gård för tio år sedan gäller inte idag, säger Thomas Orrenius.
– Det gäller verkligen att tänka igenom sin egen gårds förutsättningar, fyller hustrun Åsa Orrenius på med.
De båda driver tillsammans Alvastra kungsgård. Årets lantbruksbarometer presenterades för Östergötlands del i deras hönshus.
Elisabeth Berglert, LRF Konsult, berättade att lönsamhetsindex (upplevd lönsamhet) har förskjutits med tio procentenheter i riktning från bra till dålig lönsamhet.
– Så det är ingen jätte-rolig bild.
Grisproducenterna, som på senare försvunnit i stora mängder, ser betydligt mer optimistiskt på läget i vinter än vad de bara gjorde i höstas. De som tror på mycket god eller ganska god lönsamhet var i höstas 35 procent. Nu är det 77 procent som gör det.
– Grisproducenterna sticker ut i undersökningenoch har ett riktigt bra år bakom sig med höjda priser efter några svåra år. Foderpriserna är fortfarande höga, men förhoppningsvis faller de längre fram, säger Elisabeth Berglert.
Noterbart är att mjölkproducenternas optimism börjar skönjas igen. Högre råvarukostnader och sämre slutpris blev en mardrömskombination för dem under 2012.
Det är dubbelt så många mjölkbönder som säger sig planera för en minskad produktion under en en treårsperiod än som planerar för att satsa.
Hösten var vädermässigt besvärlig och många kunde inte höstå, eller så befarar de att behöva så om, vilket har fått växtodlingsföretagen att tro på en sämre lönsamhet.
Det gäller inte Östgöta-slätten, här var det rekordstora skördar på många håll.
Även om Östergötland inte är separat redovisat i undersökningen så ingår de i en region 2 tillsammans med Örebro län, Södermanlands län och Gotlands län som har en större framtidstro än landet i övrigt.
Vid gårdagens pressträff var också Elisabeth Berglert överens med Jan Häggberg, Swedbank Ödeshög, och lantbrukarparet Thomas och Åsa Orrenius att man är lite mer framåt i Östergötland.
Det märks bland annat på att man ligger i framkant när det gäller tendensen att kapa mellanled.
Thomas och Åsa är själva ett levande exempel. I nästa vecka lanserar de nötkött från Alvastra kungsggård på Ica i Ödeshög.
Lantbrukarparet som är arrendebönder fokuserar på ägg och nötkött.
Det som är ett måste för dem är att göra investeringar för att bli mer självförsörjande på foder till hönsen.