Regionala cancercentrum i samverkan har sammanställt statistik från olika regioner. Den utgår från standardiserade vårdförlopp (SVF). Det är ett nationellt arbetssätt att beskriva vilka utredningar och behandlingar som ska göras vid misstanke om cancer. Varje moment har en bestämd ledtid där det framgår hur många dagar som får passera. I Region Östergötland är det 38 procent med misstänkt hudmelanom som får vård inom ledtiden. Bara Region Västmanland (31 procent) och Västra Götalandsregionen (36 procent) är sämre.
Lotta Tydén är verksamhetschef för Hudkliniken i Östergötland. Hon beskriver hur vårdprocessen går till.
– Vi håller ledtiden på 26 dagar på hudkliniken. Det börjar med att patienten söker vård via vårdcentralen. Om det inte finns någon misstanke avslutar vårdcentralen ärendet där, i annat fall tar de en bild och skickar till hudkliniken. Där tittar hudläkare och om de misstänker att det kan vara något, så startar man SVF. Då ska man opereras inom en vecka. Vid operationen, som ibland även kan utföras på vårdcentralen, så skär man bort förändringen med marginal. Det bortskurna materialet analyseras sedan hos patologen, som ställer diagnos och bedömer om tillräckligt mycket marginal har tagits eller om det behövs kompletterande kirurgi.
Så patienten är redan behandlad vid diagnos?
– Ja, när man får diagnosen av patologen. Ibland kan man behöva ta lite till av huden och ibland kan förloppet förlängas om man vill att patologen tittar ytterligare en gång. Det är hög noggrannhet i det här arbetet.
Enligt Nationella kvalitetsregistret är mediantiden mellan första läkarbesök till diagnosbesked för hudmelanom 36 dagar. Bara Västmanland är sämre med 37 dagar. Bäst i klassen är Dalarna med en median på 18 dagar.
Eva Ljunggren är centrumchef för Medicincentrum i Region Östergötland.
Varför sticker Östergötland ut på det här sättet?
– Det är svårt att svara på, men alla patienter registreras inte i det standardiserade vårdförloppet. De får samma vård och en snabb process oavsett, men av olika anledningar kan det vara så att man slarvat med att registrera datum i systemet för SVF.
Hur kan det skilja sig mellan olika regioner?
– Jag tror att man lägger olika mycket krut i olika regioner på att se till att SVF ser bra och rätt ut. Det är mycket administration och stämmer inte alltid med verkligheten. Ibland registreras det inte ordentligt och då får man konstiga resultat. Nationella kvalitetsregistret ger nog mer rättvisa siffror.
I Nationella kvalitetsregistret finns statistik på hur lång väntan är mellan första läkarbesök och första kirurgiska behandling. Ledtiden ska vara 7 dagar, men medianen för regionerna spänner mellan 3 dagar (Gotland) och 14 dagar (Norrbotten). Östergötland har en median på 9 dagar.
– Man har satt gränsen väldigt snävt för att det ska gå fort. Det är inte jättestor skillnad mellan sju och nio dagar. Där måste man även ta med i beräkningen att det ska passa för patienten att komma en viss dag också.
Hon berättar att just hudmelanom ofta går ganska snabbt att behandla, vilket upplevs som positivt för patienten.
– De flesta är väldigt lättade när hudförändringen tas bort. Till skillnad från andra cancerformer som ofta måste utredas mer, så går det ganska fort med hudförändringar.