Östergötland värst drabbat av granbarkborren

Naturreservaten i Östergötland är värst drabbade i landet av granbarkborrens framfart. "Jag hade velat se en större effekt av våra åtgärder", säger Sara Strandberg på länsstyrelsen.

Granbarkborren angriper främst stessade granar, men kan även gå på helt friska träd.

Granbarkborren angriper främst stessade granar, men kan även gå på helt friska träd.

Foto: Monika Sunhede

Östergötland2021-12-07 13:00

Granbarkborren orsakar skador för enorma belopp varje år när den angriper granskog och dödar träd. Naturreservaten utgör inget undantag, nu visar en färsk sammanställning från länsstyrelsen att Östergötland och Mälardalen är värst drabbade i hela Sverige.

– Hela ostkusten är hårt drabbad i och med att vi haft mer torka, men att vi i Östergötland har mer angrepp än exempelvis Kalmar län har jag svårt att förstå, säger Sara Strandberg. 

Ni lägger ner mycket tid och pengar på olika åtgärder för att stoppa granbarkborren, men det får inte tillräcklig effekt. Hur känner du kring det?

– Min förhoppning från början var att vi skulle få kontroll på angreppen. Tyvärr är det inte så, jag hade velat se en större effekt av våra åtgärder. Klart att jag känner en viss uppgivenhet.

Tidigare i år tvingades ni stänga av leder i några naturreservat på grund av att döda träd riskerar att falla. Finns det risk att ni tvingas till fler såna åtgärder? 

– Det kommer säkerligen att bli fler leder som vi tvingas stänga av framöver, säger Sara Strandberg.   

Den illa omtyckta granbarkborren angriper främst stressade granar som fått minskad motståndskraft av exempelvis torka. Men den kan även angripa och döda fullt friska träd.

– Kurvan borde gått ner och populationen minskat till normalnivå för länge sedan. Jag vet inte varför vi fortfarande har så många granbarkborrar, säger Sara Strandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!