Spridningen av delta, den variant av coronaviruset som först upptäcktes i Indien, antas vara mer smittsam än den brittiska och studier tyder på att den kan ge svårare sjukdom, vilket Anders Tegnell sade häromdagen.
Inom Folkhälsomyndigheten diskuteras nu om en tredje dos vaccin är nödvändig, enligt Dagens Nyheter.
För att följa spridningen av nya virusvarianter har regionerna i samarbete med Folkhälsomyndigheten sekvenserat en viss andel av positiva pcr-test. Den 10 juni kom dock nya direktiv från Folkhälsomyndigheten om att alla positiva pcr-tester ska sekvenseras vilket ledde till att flera hundra fall av delta upptäcktes i Värmland förra veckan, rapporterar TV4 Nyheterna.
Region Östergötland har kapacitet att fortsätta göra sekvenseringar men överlämnar nu dessa helt och hållet till Folkhälsomyndigheten.
– Rutinen ändras utifrån hur många fall det är. Vi hade många positiva under en period, ungefär 250 per dag. Då skulle tio procent sekvenseras. Nu när det är så få fall ska alla sekvenseras, nu kanske det är 15 fall per dag. När det är så litet antal så blir det ineffektivt att vi gör det här fysiskt i Region Östergötland. Så från och med i går skickas allt till Folkhälsomyndigheten så ombesörjer dem att det görs, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.
Enligt TV4 Nyheter har flera regioner vittnat om långa väntetider innan de har fått resultatsvar från de sekvenserade covid-19-proverna från Folkhälsomyndigheten.
– Prover via Folkhälsomyndigheten har tagit lång tid tidigare men ska inte göra det nu eftersom se upphandlat flera och större laboratorier som bara sekvenserar. Nu när det är så få fall blir det kortare svarstid, säger Britt Åkerlind.
– Och nu smittspårar vi väldigt noga alla fall vi får. Så huruvida det blir en deltavariant blir en tilläggsinformation efteråt säger Britt Åkerlind.
I Sverige finns i skrivande stund 207 fall av delta fördelat på 13 regioner. I Östergötland har två fall identifierats. Hittills har två utbrott av delta synts i Sverige, i Värmland och Kronoberg och börjar även synas i Bleking, Västra Götaland och Stockholm.
– Jag tror inte att vi kommer att förskonas från det här, säger Åkerlind.
Om Östergötland skulle fortsätta sekvensera trots få fall skulle det ta resurser från annan prioriterad diagnostik, enligt Britt Åkerlind.