Östergötland kan drabbas av en tredje våg

Region Östergötland förbereder sig nu för att länet kan drabbas av en tredje smittspridningsvåg. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att det är alldeles för tidigt att slappna av.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: TT/Victor Bomgren

Östergötland2021-02-05 14:22

Vid en presskonferens på torsdagen sade statsepidemiolog Anders Tegnell att Sverige kan drabbas av en tredje våg – en smittspridningsvåg som kan komma att slå hårt och riskera att bli betydligt värre än den andra, enligt Folkhälsomyndighetens värstascenario. 

Myndigheten gör bedömningen att ökade kontakter mellan människor i kombination med att den brittiska virusvarianten sprids kan leda till att smittspridningen tar ny fart.  

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att det nu finns 26 konstaterade fall av den brittiska virusvarianten i Östergötland. Stickprovskontroller som Folkhälsomyndigheten har gjort i Västra Götaland, Skåne, Gävleborg och Västmanland visar att den brittiska virusvarianten finns i elva procent av de positiva proverna. 

– Jag tror att andelen ligger på ungefär elva procent även i Östergötland, säger Britt Åkerlind. 

Smittskyddsläkaren säger att Region Östergötland förbereder sig att det kan bli en tredje våg som i så fall förväntas kulminera i april. 

– Vi måste vara beredda på att det kan bli en tredje våg. Vi tittar på hur det i så fall skulle påverka vården när det gäller personal och tillgång på material. 

Att omkring 15 000 östgötar nu har fått den första dosen vaccin kommer inte att dämpa smittspridningen. 

– Det här är inte över. Det är för tidigt att slappna av. Det är framförallt äldre på särskilda boenden som har vaccinerats i länet och det är inte i den gruppen som den stora smittspridningen sker, säger Britt Åkerlind. 

På torsdagen uppgick antalet personer i länet som hittills testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen till 19 941. På fredagen hade antalet stigit till 20 062 – en ökning med 121 personer på ett dygn. Hur många som verkligen haft sjukdomen är dock svårt att säga. Under den första vågen var regionens testkapacitet starkt begränsad. 

Antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård håller sig på en stabil nivå. På torsdagen vårdades 85 covid-19-patienter på länets tre sjukhus. Lika många vårdades på fredagen, varav tolv inom intensivvården. 

Region Östergötland rapporterade inga ytterligare dödsfall i sjukdomen på fredagen. Sedan utbrottet började har 521 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Östergötland. Under den pågående andra vågen har hittills 267 smittade dött i länet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!