Högriskområdena för fågelinfluensa i Östergötland hävs

Jordbruksverket väljer att upphäva restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk. Därmed hävs även högriskområdena i Östergötlands län.

Jordbruksverket upphäver restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar i Östergötland.

Jordbruksverket upphäver restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar i Östergötland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2024-04-29 12:00

Sedan den 27 november förra året har flera kommuner i södra Sverige klassats som högriskområden. I Östergötlands län har detta gällt Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

Men nu är det alltså åter fritt fram för fjäderfä och andra fåglar i fångenskap att få gå fritt utomhus.

– Det är efterlängtat av många att äntligen få släppa ut sina hönor, så att de kan få ströva fritt, säger Pernilla Stridh, länsveterinär vid länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande. 

Hittills i år har tre fall av fågelinfluensa upptäckts på tamfågel i Sverige – samtliga i Skåne. Det senaste fallet var i mitten av mars. Under mars och april har det hittills inte konstaterats några positiva fynd av fågelinfluensa hos vilda fåglar. 

Nu väntar en varmare period. Den större delen av fåglarnas vårflytt är avklarad och förekomst av fågelinfluensa hos vilda fåglar bedöms ha avtagit.

– Du som äger fjäderfä ska alltid värna smittskyddet och hålla god hygien. Om tecken på sjukdom uppstår ska du ta kontakt med veterinär. Fågelinfluensa kan drabba fjäderfän även under den varmare årstiden, då man under senare år har sett att viruset översomrar, säger Pernilla Stridh, i en kommentar.

Ägare av fjäderfä uppmanas att ta kontakt med veterinär om fåglarna visar ökad dödlighet, förändringar i foder och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!