Östergötland hårt drabbat av postcovid

Det är över ett år sedan covid-19-pandemin började och nästan 2 000 östgötar har diagnostiserats med postcovid.

"Olika personer har olika immunförsvar och reagerar olika på infektioner i kroppen", säger Richard Levi, läkare och professor i rehabiliteringsmedicin, är ansvarig för forskningsdelen på rehabmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

"Olika personer har olika immunförsvar och reagerar olika på infektioner i kroppen", säger Richard Levi, läkare och professor i rehabiliteringsmedicin, är ansvarig för forskningsdelen på rehabmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2021-07-29 17:00

Östergötland har det näst högsta antalet patienter per 1 000 invånare med postcovid, efter Jönköping. Det rapporterade SVT om i veckan. I Östergötland har över 1 900 personer med diagnosen postcovid. Det är 4,1 fall per 1 000 invånare. 

– I början av pandemin var Östergötland ett av de tre län i Sverige som var hårdast drabbat, med höga smittotal. Vi har också ett pågående arbete för att se till att personer med kvarvarande symptom får diagnos och vård. Därför är mörkertalet förmodligen mindre här, säger Richard Levi, överläkare på Universitetssjukhuset och professor i rehabiliteringsmedicin. 

I länet finns det tre mottagningar för patienter med postcovid. Det finns många symptom som kan ingå i diagnosen, men de kan delas in i fem huvudsakliga kategorier. Dessa är andningsrelaterade besvär, kognitiva besvär, psykologiska besvär, smärta samt lukt- och smakstörningar. 

– Många av besvären finns det forskning kring sedan tidigare eftersom det är besvär som kan uppkomma även av andra sjukdomar. Därför finns det fungerande rehabilitering. 

För att diagnostiseras med postcovid måste man ha haft covid och ha besvär som består under en längre tid efter att man varit sjuk. Besvären måste också påverka det dagliga livet, för att de ska räknas som postcovid. Patienten får först själv beskriva sina symptom och gradera hur mycket de påverkar deras vardag. 

– Vi ska ha som utgångspunkt att vi lyssnar på människor och på deras upplevelse. I vården behöver vi ha ödmjukhet. Det har hänt förut att man avfärdat patientens besvär, som sedan visat sig vara allvarliga sjukdomar. Vi vet fortfarande för lite om postcovid. 

När patienten beskrivit sina postcovid-besvär genomförs olika undersökningar. För fysiska besvär kan det exempelvis vara spirometri, som mäter lungornas kapacitet eller EKG som mäter hjärtats rytm. För kognitiva besvär, som minnes- eller koncentrationssvårigheter, finns olika typer av neuropsykiatriska undersökningar. 

– Det är viktigt för oss som arbetar med rehabilitering att se personen som en helhet, säger Richard Levi.

Han är överläkare på Universitetssjukhuset och professor i rehabiliteringsmedicin, och har tidigare publicerat en studie om patienter som blev smittade i den första vågen och som utvecklade postcovid. Det var 43 procent som hade påverkan i det dagliga livet av sin postcovid. Nu pågår en uppföljningsstudie. 

– Vi lär oss varje dag.

Alla som har besvär uppmanas söka till primärvården för att få hjälp eller för att eventuellt remitteras vidare för undersökning och behandling. 

– Vi vet ännu inte om patienterna blir helt återställda, men det finns hopp, säger Richard Levi. 

Under torsdagen uppgav Region Östergötland att ytterligare 21 personer bekräftats smittade med covid-19. Totalt har 42 274 personer i länet testat positivt för covid-19 sedan pandemin utbröt. 

Sex smittade personer fortfarande vårdas på länets sjukhus, varav en på intensivvårdsavdelning. Fyra av dessa vårdades på Universitetssjukhuset, varav en på iva. På lasarettet i Motala vårdas en person med konstaterad smitta på vårdavdelning och på Vrinnevisjukhuset en patient. 

Hittills har 300 303 personer i Östergötland fått en vaccindos. Det är 79,3 procent av den vuxna befolkningen i länet. Antalet fullvaccinerade är 196 181, vilket är 52 procent av de östgötar som fyllt 18 år.

Sedan pandemins början har 681 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.

Mottagningar postcovid

Universitetssjukhuset i Linköping.

Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Lasarettet i Motala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!