Östergötland hårt drabbat av coronapandemin

På tisdagen uppgav Region Östergötland att ytterligare två covid-19-patienter avlidit. Sammanlagt har 13 smittade personer i länet dött.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Frida Glenning Ströberg/Arkivbild

Östergötland2020-03-31 15:00

Region Östergötland lämnade på tisdagen ingen information om de två senast avlidna patienterna. Majoriteten av dem som tidigare har dött i länet har dock varit över 80 år och haft bakomliggande sjukdomar. 

Vid en presskonferens på Katastrofmedicinskt centrum i Linköping på tisdagen sade smittskyddsläkare Britt Åkerlind att Östergötland tillsammans med Södermanland och Stockholm är den region i landet som hittills drabbats hårdast av coronapandemin – sett till befolkningsstorleken. Ännu finns inga tecken på att kulmen nåtts i Östergötland. 

– Vi är i den uppåtstigande kurvan, sade Åkerlind och fortsatte:

– Det är nästan omöjligt att säga när det klingar av. Vi har siktet inställt på att jobba med en ökad belastning till slutet av april. 

Vid lunchtid på tisdagen vårdades 82 personer på sjukhus i länet. På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades 29 patienter på vårdavdelning och tretton i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades 25 på vårdavdelning och nio i intensivvård. På länets tredje sjukhus, lasarettet i Motala, vårdades sex patienter på vårdavdelning.

– Det är företrädesvis äldre personer som vårdas på sjukhus, sade Åkerlind. 

Det fanns på tisdagen totalt 418 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland. Det verkliga antalet smittade bedöms dock vara betydligt större. Endast ett fåtal personer testas, i första hand personer som är i behov av sjukvård, samt viss vårdpersonal. 

Sjukhusvården i Östergötland ställs nu gradvis om för att kunna ta hand om fler personer som smittats av coronaviruset. Vård som inte är akut ställs in och personal som vanligen inte arbetar med infektionssjukdomar får räkna med nya arbetsuppgifter. Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen, sade dock vid presskonferensen att sjukhusen i länet fortfarande har kapacitet att ta emot fler covid-19-patienter.  

– Vi flyttar om vårdpersonal. Det finns viss oro bland personalen, det är ibland svårt att byta plats. Vi har en dialog med fackliga företrädare och skyddsombud, sade Lundin. 

Enligt Britt Åkerlind erbjuds vårdanställda som känner oro över att ta hand om smittade patienter stöd. 

– Vi erbjuder krisstöd till personal som känner oro, sade hon.

En kritisk faktor är fortfarande tillgången till skyddsutrustning. 

– Vi har brist på vissa specifika munskydd. Men vi har leveranser som kommer till oss, sade Lundin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!