Till och med mars i år hade 2 379 patienter med postcovid rapporterats till Socialstyrelsens patientregister, varav 52 procent var män och 48 procent var kvinnor. Patientregistret innehåller endast uppgifter från slutenvården och den öppna specialistläkarvården.
För att få större kunskap om omfattningen kontaktade Socialstyrelsen under våren regionerna för att samla in data om postcovid-patienter inom primärvården – till exempel vårdcentraler.
Flest patienter med postcovid-diagnos i den offentliga primärvården, under oktober till och med mars, hade Region Uppsala, med 138 patienter per 100 000 invånare. Närmast efter vad gäller offentlig primärvård följer Region Östergötland med 122 postcovid-patienter per 100 000 invånare. Östergötland var samtidigt den region som hade flest postcovid-patienter i den specialiserade vården, med 60 per 100 000 invånare.
Majoriteten av dem som får diagnosen postcovid inom primärvården är kvinnor, medan det finns en liten övervikt av män i den specialiserade vården.
De flesta som blir sjuka i covid-19 blir oftast friska inom några dagar eller veckor, men vissa har symtom när infektionen är över eller får nya symtom senare. I mitten av oktober i fjol infördes diagnoskoden U09.9 för dessa patienter, vilket står för postinfektiöst tillstånd efter covid-19, eller postcovid.
– Användningen av koden för postcovid, U09.9, har ökat stadigt varje månad sedan den infördes i mitten av oktober 2020, säger Anna Bennet Bark, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Enligt Socialstyrelsens uppskattning har drygt 11 000 patienter inom såväl offentlig som privat primärvård fått en postcovid-diagnos under den här perioden.
Statistiken är dock osäker då det inte har varit möjligt att samla in data på individnivå, vilket innebär att samma patient kan förekomma i underlaget för både primärvård och specialistvård.
De symtom och besvär som rapporterats skiljer sig en del mellan primärvård och specialiserad vård. I primärvården var hjärntrötthet och kognitiv nedsättning de vanligaste symtomen följt av smärta och besvär med andning. Mest frekventa i den specialiserade vården var besvär med lungfunktion eller andning, följt av hjärntrötthet och kognitiv nedsättning samt smärta.