Östergötland får nära 50 miljoner för värdefull natur

Länsstyrelsen får 48 miljoner kronor som ska gå till skydd och åtgärder för värdefull natur. Det handlar bland annat om att gynna länets friluftsliv och skydda skogar med höga naturvärden.

Värdefull natur. Skog med gamla träd eller med skyddsvärda arter är värdefull natur.

Värdefull natur. Skog med gamla träd eller med skyddsvärda arter är värdefull natur.

Foto: Fredrik Jonson

Östergötland2017-02-25 21:41

Naturvårdsverket står för utbetalningen till Östergötland. I år går 25 miljoner till markägarersättningar och 23 miljoner till skötsel och åtgärder. Markägarersättningar går till markägaren när dennes mark ska göras om till naturreservat.

– Man kan bilda naturreservat mot markägarens vilja men vi vill hellre vara överens med personen. Markägaren kanske inte vill bilda naturreservat men kan exempelvis tänka sig att inte avverka skog i området, det är en lösning, säger Emma Hagström som är funktionschef för naturskydd på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Utbetalningen för värdefull natur är årlig och skillnaderna i hur pengarna används är små. I år arbetas det med Svartåmynningens naturreservat i Linköping, där det blir ett nytt stängsel och så ska länsstyrelsen se till att det är bra häckningsmiljöer för fåglar. I Västerby Lövskogar naturreservat i Vårdnäs genomförs gränsmarkeringar så att det är tydligt var naturreservatet börjar och slutar. I vissa områden planeras naturvårdsbränning som innebär att man eldar för att gynna biologisk mångfald.

– Vissa arter behöver att det brinner, säger Maria Taberman, funktionschef för naturskötsel på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

"Värdefull natur" kan vara natur med skyddsvärda arter eller skog med gamla träd. I en skog med höga biologiska värden är mångfald viktigt.

– Exempelvis är en rasbrant värdefull natur. Det är en typ av miljö som ger speciella förutsättningar. Naturen i sig är värdefull men det finns natur som vi inte skyddar för att den inte har höga naturvärden, säger Emma Hagström.

Pengarna ska även gå till skydd av hotade arter. Då kan det röra sig om att blotta sandytor åt djur som behöver sådana, eller plantera blomstersorter som bin behöver. En fjärdedel av pengarna går till friluftsliv och då gäller det främst underhåll av sådant som vandringsleder, informationsskyltar och parkeringsplatser.

– Det här är en tvåbent utbetalning. Dels så ska vi skydda och så ska vi sköta det skyddade. Det sistnämnda handlar om att visa naturen.

För att människor ska kunna ta sig ut till naturen krävs vissa saker, som informationsskyltar och parkeringsplatser. Pengarna används också för att driva naturum Tåkern.

– Vi ser det här som positivt för människor som får ta del av mer fin och ursprunglig natur. Naturen kan ge återhämtning och kunskap, säger Emma Hagström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!