– Benskörhet är en väldigt vanlig sjukdom. Varannan kvinna över 50 år kommer att få en lågenergifraktur, säger docent Anna Spångeus som är en av dem som ligger bakom att Östergötland nu drar ifrån övriga landsting när det gäller att fånga upp patienter till behandling mot osteoporos.
Socialstyrelsens mål är att 40–60 procent av patienterna med benskörhet ska nås av rätt vård. Östergötland är bäst i landet och hittar och behandlar i dagsläget drygt 20 procent. Det är en fördubbling sedan 2011.
– Det bubblar i Sverige, alla vill hitta lösningar på det här, säger Anna Spångeus.
Hon och kollegan Marta Vergara som är specialistläkare på området har bedrivit ett systematiskt informationsarbete med föreläsningar, riktlinjer och grundliga riskanalyser av patienter gentemot primärvården.
Att resultatet nu låter visa sig är en effekt av gott lagarbete. Anna Spångeus framhåller hur distriktsläkarna i allt större utsträckning upptäcker patienterna och skickar dem vidare för vård och att ortopederna också remitterar till distriktsläkarna. Hon önskar också att patienterna själva ska våga ställa krav på att bli riktigt undersökta.
– Alla över 50 år som haft en lågenergifraktur ska riskvärderas, säger hon.
– Även vid besöket informerar vi en hel del och låter patienterna besvara en enkät som vi har som underlag, förklarar Marit Andersson, specialistsjuksköterska med lång erfarenhet av arbete med benskörhet.
– Det är sällsynt att man gör så noggrann riskbedömning och individuell livsstilsinformation som här i Östergötland, säger Anna Spångeus.
När en patient kommer till rätt vård är denna enkel, en tablett i veckan alternativt behandling med dropp en gång per år. Medicinerna i dag är effektiva och minskar sjukdomsrisken med 50 till 70 procent.
– Och ännu roligare, som smålänning, är att det är billigt, säger Anna Spångeus.
Behandling med tabletter kostar ungefär 200 kronor per år.
De totala kostnaderna för vård och omsorg av patienter som drabbas av frakturer på grund av osteoporos årligen i landet uppgår till 12–15 miljarder kronor. Här finns stora vinster att göra. Större är dock vinsten för den som slipper drabbas. Dödligheten till följd av benskörhet är stor och sjukligheten ännu större.
– Många är svårt märkta av värk, säger Marit Andersson. Ofta ändrar man kroppsform så mycket att det blir ett handikapp det med.
Att hitta patienter i riskzon tidigt är viktigt. Då kan ytterligare skador undvikas.