Östergötland bäst på att fånga upp bensköra

Lidande – och kostnader – skulle kunna minskas om fler patienter fick vård för sin benskörhet. Kruxet är att hitta de behövande patienterna. Och i det detektivarbetet är vården i Östergötland nu bäst i landet.

Hitta rätt. Med enkla vårdinsatser kan stort lidande undvikas för många drabbade, berättar Marit Andersson, specialistsjuksköterska på US.

Hitta rätt. Med enkla vårdinsatser kan stort lidande undvikas för många drabbade, berättar Marit Andersson, specialistsjuksköterska på US.

Foto: Johnny Gustavsson

ÖSTERGÖTLAND2015-02-02 20:00

– Benskörhet är en väldigt vanlig sjukdom. Varannan kvinna över 50 år kommer att få en lågenergifraktur, säger docent Anna Spångeus som är en av dem som ligger bakom att Östergötland nu drar ifrån övriga landsting när det gäller att fånga upp patienter till behandling mot osteoporos.

Socialstyrelsens mål är att 40–60 procent av patienterna med benskörhet ska nås av rätt vård. Östergötland är bäst i landet och hittar och behandlar i dagsläget drygt 20 procent. Det är en fördubbling sedan 2011.

– Det bubblar i Sverige, alla vill hitta lösningar på det här, säger Anna Spångeus.

Hon och kollegan Marta Vergara som är specialistläkare på området har bedrivit ett systematiskt informationsarbete med föreläsningar, riktlinjer och grundliga riskanalyser av patienter gentemot primärvården.

Att resultatet nu låter visa sig är en effekt av gott lagarbete. Anna Spångeus framhåller hur distriktsläkarna i allt större utsträckning upptäcker patienterna och skickar dem vidare för vård och att ortopederna också remitterar till distriktsläkarna. Hon önskar också att patienterna själva ska våga ställa krav på att bli riktigt undersökta.

– Alla över 50 år som haft en lågenergifraktur ska riskvärderas, säger hon.

– Även vid besöket informerar vi en hel del och låter patienterna besvara en enkät som vi har som underlag, förklarar Marit Andersson, specialistsjuksköterska med lång erfarenhet av arbete med benskörhet.

– Det är sällsynt att man gör så noggrann riskbedömning och individuell livsstilsinformation som här i Östergötland, säger Anna Spångeus.

När en patient kommer till rätt vård är denna enkel, en tablett i veckan alternativt behandling med dropp en gång per år. Medicinerna i dag är effektiva och minskar sjukdomsrisken med 50 till 70 procent.

– Och ännu roligare, som smålänning, är att det är billigt, säger Anna Spångeus.

Behandling med tabletter kostar ungefär 200 kronor per år.

De totala kostnaderna för vård och omsorg av patienter som drabbas av frakturer på grund av osteoporos årligen i landet uppgår till 12–15 miljarder kronor. Här finns stora vinster att göra. Större är dock vinsten för den som slipper drabbas. Dödligheten till följd av benskörhet är stor och sjukligheten ännu större.

– Många är svårt märkta av värk, säger Marit Andersson. Ofta ändrar man kroppsform så mycket att det blir ett handikapp det med.

Att hitta patienter i riskzon tidigt är viktigt. Då kan ytterligare skador undvikas.

Är du i riskzonen för benskörhet? Gå in och testa här.

Benskörhet en vanlig sjukdom Gör testet här

Varannan kvinna och var fjärde man 50+ kommer någon gång att drabbas av en lågenergifraktur, en fraktur där benet knäcks av mindre kraft. Det handlar om en fraktur orsakad av att du snubblar inomhus från stående än att du ramlar från en stege.

70 000 drabbas årligen i Sverige.

Riskfaktorer är: låg bentäthet (Enbart låg bentäthet behöver inte innebära att du får en fraktur, känsligheten beror också på hur benets balkar är uppbyggda), ålder (Bentäthet försvinner för alla människor och är som tätast vid 25 års ålder om ingen sjukdomsbild finns. Efter fyllda 50 år minskar bentätheten med dubbel takt.) , släktskap (Om någon av dina föräldrar har haft till exempel en höftfraktur är risken stor att du själv kan drabbas) samt kvinnligt kön.

Minska risken: ät allsidig kost, motionera och träna balans, vistas i solljus. Ta bort mattor och sladdar, tänd en lampa nattetid, ta hjälp med byte av gardiner, sanda och använd broddar.

Här kan du testa om du ligger i riskzonen med hjälp av ett vetenskapligt utformat test, Frax. Det är ett verktyg på nätet framtaget av forskare i Sheffield i England. Testet visar ett procentuellt riskvärde för att drabbas av benskörhetsfraktur inom en tioårsperiod. Om du har haft en lågenergifraktur och får ett värde från 15 procent och uppåt bör du ta kontakt med din läkare. Det  kan du förstås göra även om du är orolig och får ett värde lägre än så.

Klicka här för att komma till testet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!