Efter en intensiv vår med ett berg av övertid, extrapass och dessutom en indragen semestervecka, är det en sliten personal som nu får axla det stora inflödet av patienter.
Några av dem har ännu inte fått ut sin återstående semester.
På grund av att regionen behövde hålla vårdplatser öppna inom pandemivården under sommaren fick tio procent av den personal som jobbade med covidpatienter endast tre veckor sammanhängande semester, vilket vi tidigare har berättat om. Enligt regionens HR-avdelning berör det cirka 850 anställda.
Enligt semesterlagen måste en arbetsgivare se till att de anställda får minst 20 semesterdagar varje år. Region Östergötlands besked i juni var att personalen skulle få ta ut den fjärde semesterveckan under hösten. Nu är det november och fortfarande finns det medarbetare som inte fått ta ut sina sista semesterdagar.
Sebastian Geijer är sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping. Han är även fackligt förtroendevald för Vårdförbundet och berättar:
– Personalen var väldigt slitna innan vi gick in i våren efter en långvarig underbemanning. En del av personalen fick ut en extra vecka under vecka 44. Men resten har man planerat in i slutet av december. Vi får hoppas att den här puckeln lägger sig och att det kan lugna ner sig i december och jul. Personalen behöver verkligen sin återhämtning.
Han berättar att personalen är väl medvetna om att den vård den utför inte kan göras av någon annan.
– Vi kommer att få hjälp om det behövs från centraloperation, narkospersonal, operationspersonal, både sjuksköterskor och undersköterskor som vi fick i våras också. Men den specialiserade vården som krävs behöver bedrivas på någon av våra intensivvårdsavdelningar. Och när det gäller hantering av svår lungsvikt som det här är så är vi absolut bäst på det.
Än så länge är det främst på slutenvårdsavdelningar som vårdplatserna går åt. På iva är det ännu inte fullt. Sebastian Geijer hoppas att man slipper öppna fler vårdplatser och vädjar till allmänheten att följa restriktionerna.
– För varje steg man går upp behövs mer personal och det är personal som redan är trötta. Så vi hoppas att alla medborgare tar sitt ansvar och lyder Folkhälsomyndigheternas rekommendationer för det är vi som ser konsekvenserna av det.