Skyddsnivå 2 innebär att alla fjäderfän måste hållas inomhus. Större delen av södra Sverige ända upp till Uppsala län har därför fått samma skyddsnivå, i ett försök att minska riskerna för smitta. Nytt för året är att ett område på 20 kilometer runt hela Vättern också är skyddszon. Endast Jönköpings och Kronobergs län är undantagna från restriktionerna, som annars gäller mellan Värmlands och Uppsala län och nedåt.
Östergötland är ett av Sveriges största ägg- och kycklingproducentlän. Efter den allvarligaste fågelinfluensasäsongen någonsin i Sverige vintern 2021, där fem gårdar i Östergötland med slaktkyckling- och värphönsbesättningar drabbades, har smittläget inte återgått till det normala.
Fågelinfluensaviruset har blivit kvar och fortsatt att cirkulera i den vilda fågelpopulationen både i Sverige och i våra grannländer. Under den senaste veckan har utbrott hos fjäderfä rapporterats från Italien, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Danmark.
Nu väljer därför Jordbruksverket tillsammans med Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) att utifrån den gemensamma riskbedömningen införa skyddsnivån redan nu.
– I nuläget har vi konstaterat fågelinfluensavirus på vilda fåglar i länet men vi har just nu inget utbrott i någon tambesättning. Det är viktigt att alla nu följer instruktionerna och höjer sin biosäkerhet så att vi förhoppningsvis kan förhindra att smittan tar sig in till tamfåglar, säger Helen Loor, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland.
Reglerna gäller för alla som har höns, men det är olika inom skyddsnivå 2, beroende vad gårdarna har för fågelproduktion.
För den som säljer ägg, kött och kycklingar gäller att fåglarna ska hållas inomhus och att de inte får gå ut i någon sorts inhägnad. Undantagsvis kan ankor, gäss och strutsar hägnas in utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inne eller under skydd ute. Hälsoläget måste övervakas noga för att tidigt upptäcka misstänkta influensafall.
För den som använder ägg och kött från egna fåglar i sitt eget hushåll eller har exempelvis hobbyhöns för uppvisning och utställning gäller att fåglarna måste vara inhägnade så att de inte kommer i kontakt med vilda fåglar. De får inte gå fritt ute.
Inhägnaden bör ha tak och stängslet bör vara tätt nedtill och ska vara så högt att höns inte tar sig över, minst 90 centimeter och med en maskstorlek på högst 51 millimeter i nätet. Foder och vatten ska ges inomhus eller under skydd ute.
Inhägnader för änder ska vara täckta med nät. Badvatten i inhägnaden ska vara skyddat så att inte vilda and- och vadarfåglar kan förorena vattnet.
Det finns inget förbud mot att flytta hönsen eller andra tamfåglar, men de måste vara friska och det får inte finnas misstanke om sjukdom. Om man har flera sorters fjäderfän ska man tvätta händer och byta skor innan man går från den ena inhägnaden till den andra. Man ska också föra journal.
Det är förbud mot utställningar och uppvisningar.
Om det plötsligt dör många fåglar i en flock kan man misstänka fågelinfluensa och veterinär ska kontaktas omedelbart. Man är skyldig att göra allt för att förhindra att smittan sprids. Inga personer, ägg eller djur som haft kontakt med misstänkt smittade djur får lämna anläggningen förrän en veterinär har bedömt situationen och meddelat vad som gäller.
Vissa typer av viruset kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. Ingen människa har hittills blivit smittad i Sverige.