LRF vill ha mer vargjakt – "Oron minskar investeringar"

Lantbrukarna vill öka skyddsjakten på varg. Lantbrukarnas riksförbund menar att oro för en ökande vargstam kan minska viljan att producera lammkött, samtidigt som efterfrågan ökar.

LRF:s regionordförande Jeanette Blackert från Skänninge på organisationens länsstämma i restaurangen på Mantorp travbana.

LRF:s regionordförande Jeanette Blackert från Skänninge på organisationens länsstämma i restaurangen på Mantorp travbana.

Foto: Sune Johansson

Östergötland2023-03-17 05:00
undefined
Flera motioner vid LRF:s länsstämma tog upp det ökande antalet vargar i länet, vilket på sina håll upplevs som ett hot mot djurhållningen.

Det kom fram när LRF (Lantbrukarnas riksförbund) i Östergötland på tisdagen hade regionstämma på Mantorptravet.

Tre motioner om lantbrukares problem med vargattacker behandlades. Regionstyrelsen har utifrån dem satt ihop en skrivelse med förslag på åtgärder.

"Många av våra medlemmar känner i dag en stor oro för att den ökande vargstammen, både i antal och att etablering sker i allt fler områden", skriver styrelsen.

undefined
Ökade resurser till rovdjursinventeringar är ett förslag bland flera från LRF i Östergötland. Oro för varg leder till minskad vilja att satsa på köttproduktion, menar man.

LRF vill att licensjakt ska vara möjlig i hela landet och att tilldelningen ska ta hänsyn till särskilt utsatta områden. Det gäller både för att värna om att biologiskt värdefulla betesmarker kan finnas kvar, men även att minska möjligheten till nya vargrevir i områden som är täta på tamdjur och människor. Dagens licensjakt är inte tillräcklig, menar man.

Organisationen vill även se över ersättningsnivåer för förebyggande insatser, som stängsel. Mer omfattande inventeringar av rovdjur efterfrågas, inte minst i områden där varg setts nära bebyggelse eller hagar.

LRF i Regna motionerade om stopp för ytterligare vargrevir. Det är "orimligt att vargen ska ha fri etableringsrätt", skriver man.

undefined
Mer inventering av varg i Östergötland är ett av LRF:s recept för att få fler lantbrukare att vilja satsa på köttproduktion. Bilden är från en annan del av landet.

Lokalavdelningen i Stjärnorp, där flera vargattacker skett, vill att den av riksdagen beslutade grundnivån på 170 vargar ska bli en maxnivå. "Det är en förutsättning för att vi ska få tillbaka vår investeringsvilja", skriver lantbrukarna.

Gryts lokalförening motionerar om att även de stora rovdjuren ska få skjutas om de kommer närmare än 200 meter från tamdjur, som de menar gäller för räv och grävling.

Jeanette Blackert, regionordförande för LRF i Östergötland, svarade att det inte kan bli så.

– Varg, lo, och björn kommer aldrig att hamna i samma status, hur mycket vi än gapar. I stället ska vi lägga energi på att få till en ny jaktlagsutredning. Vi behöver en ny jaktlagstiftning och ny lagstiftning.

undefined
LRF:s regionordförande Jeanette Blackert från Skänninge på organisationens länsstämma i restaurangen på Mantorp travbana.

En delegat från Gryt menade att man ska kunna skjuta vargar om man ser dem nära tamdjur.

– Då ska man ha rätt att panga på om det bedöms som farligt. Om du bor på landet och har varg som går över kökstrappen, och du har ungar och hundar... jag skulle skjuta. Att ansöka om skyddsjakt tar i bästa fall flera dygn, sa han.

Han fick mothugg om att han borde skjuta varningsskott först.

LRF gjorde även ett uttalande om att kor inte är klimatbovar utan snarare miljöhjältar och att deras antal i länet bör öka.

undefined
En varg som skjutits ska obduceras på labb. LRF menar att licensjakt på varg ska vara möjlig i hela landet. Fler inventeringar och ökad ersättning till lantbrukare är andra förslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!