Länsstyrelsen Östergötland och Jönköping har fått in många anmälningar om öringen under hösten. Jörgen Dahlin, länsfiskekonsulent i Östergötland, berättar att Länsstyrelsen, framförallt i Jönköping, har blivit totalt nedringda under hösten.
– I våra bäckar är det många svampangripna och döda öringar, tyvärr. Det finns svampangripna fiskar varje år, och i år är det mycket mer, säger Jörgen Dahlin.
När fisken letar sig bort från Vättern och tränger ihop sig i bäckarna för att leka, så sprids svampen snabbt.
– Svampen sprider sig i varmare vatten. Ju varmare höstar vi får, desto varmare kommer det bli i bäckarna. På sikt kan det bli ett problem, men just nu ser vi ingen nedgång i öringstammen, säger Jörgen Dahlin och fortsätter:
– Stammen har snarare ökat de senaste åren även om vi tidigare har sett en uppgång av svampangrepp. Senast var det år 2018 då sommaren var så varm.
Gör Länsstyrelsen något för att motverka svampen?
– Nej, i dagsläget finns inget vi kan göra. Det ser likadant ut på östkusten också, även om saltvattnet håller nere svampangreppen något. I alla tider har man kunnat se att det finns svamp bland lekande fiskar, säger Jörgen Dahlin.
Är det här något som påverkar andra fiskar i Vättern?
– Nej det här är unikt för öringen. Men om exempelvis rödingen hade lekt på samma sätt, hade det troligtvis drabbat dem med.