Ordningsvakter tillbaka på Östgötapendeln

För ett år sedan valde Arriva att plocka bort ordningsvakterna på Östgötapendelns sena turer på fredagar och lördagar. Men efter en period av bråk och stök kommer vakterna nu tillbaka.

Corren 4/1 2013.

Corren 4/1 2013.

Foto:

Östergötland2015-01-21 17:00

Det var främst på den så kallade ”fyllependeln”, alltså turer efter klockan 20 på fredagar och lördagar som bråk kunde uppstå och ordningsvakter behövdes. När Corren sedan uppmärksammade saken var personal som arbetade ombord orolig och man sa då att ”säkerheten har helt spårat ur”.

Det var utföraren Arriva som tog beslutet då det i avtalet mellan dem och Östgötatrafiken stod att ordningsvakter endast krävdes vid behov.

Peter Wattvil, kommunikatör på Arriva, sa för ett år sedan att "vi bedömer att det inte finns behov att ha väktare ombord på tågen".

Johan Kromnér, huvudskyddsombud på Arriva, menar att det först inte blev så farligt som man hade befarat.

– Nej, det var rätt lugnt under den första tiden men nu under de senaste månaderna har fyllebråken och stöket börjat komma tillbaka.

Han berättar om hur man tidigare blivit instruerad vid bråk att försöka tala personen till rätta och att man gått kurser i hur man ska hantera hotfulla situationer.

Som tågvärd har du samma befogenheter som vilken människa som helst, alltså att utföra ett envarsgripande. Det betyder att du som privatperson får gripa in och hålla fast en person om den som begår handlingen gör det så pass kraftigt att fängelse ingår i straffskalan.

En ordningsvakt däremot har mer befogenheter då den är förordnad av polisen i det län där den tjänstgör och har till uppgift att medverka till att upprätthålla allmän ordning.

Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, berättar att när ett nytt avtal med utföraren träder i kraft 1 juli är kravet om ordningsvakter inskrivet redan från första början.

– På så sätt blir det inget tveksamheter på vad som gäller och Arriva har i det här fallet räknat med kostnaden för ordningsvakter i sitt anbud till oss.

Helt fritt från ordningsvakter har det dock inte varit under hela tiden.

– Som sagt så har det hittills gällt vid behov, så vid särskilda tillfällen som stadsfester eller Bråvalla har det funnits ombord. Då har man kunnat identifiera vissa risker. Men man får komma ihåg att ett bråk kan ju likväl uppstå en tisdagmorgon som en fredagskväll.

Men varför inför ni det här kravet nu? Har det inte funkat anser ni?

– Jag har ingen åsikt om Arriva men vi har lyssnat, och främst då på våra kunder, alltså resenärerna. De har kommit med många synpunkter och åsikter och därför tycker vi det är viktigt att gå dem till mötes.

050612 Linköping.
Östgöta trafikens pendeltåg fyller 10 år.
Bild Jeppe Gustafsson
050612 Linköping. Östgöta trafikens pendeltåg fyller 10 år. Bild Jeppe Gustafsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!