Ordet särskola på väg bort – tack vare Rasmus

I sex år har han kämpat för att få bort begreppet särskola. Och nu är Rasmus Westlund på väg att lyckas. "Jag är rörd faktiskt", säger han.

Lyckat möte. I början av mars förra året träffade Rasmus Westlund  och hans kompis Arvid Engback utbildningsminister Anna Ekström (S) för att förklara varför han tycker så illa om ordet särskola.

Lyckat möte. I början av mars förra året träffade Rasmus Westlund och hans kompis Arvid Engback utbildningsminister Anna Ekström (S) för att förklara varför han tycker så illa om ordet särskola.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötland2021-02-26 15:00

På torsdagskvällen lade 20-årige Rasmus Westlund, bosatt i Skänninge, ut följande inlägg på sin Facebook-sida:

"Klockan 17:41 idag skrevs det historia. Jag fick ett samtal från Sveriges utbildningsminister... Namnet särskola kommer att ändras till ett annat begrepp."

Och mycket riktigt. Vid en pressträff på fredagen tog utbildningsminister Anna Ekström (S) emot en utredning där det föreslås att namnen grundsärskola och gymnasiesärskola byts ut till "anpassad grundskola" och "anpassad gymnasieskola".

Ministern riktade sig direkt till Rasmus och tackade honom för att han lyft frågan och fått henne att förstå hur stigmatiserande ordet särskola är och hur det leder till att stärka känslan av utanförskap. 

– Nu ligger ett förslag om namnändring på regeringens bord. Att det nått så långt skulle jag säga till stor del är Rasmus förtjänst, säger Anna Ekström.

undefined
Tummen upp både från och för Rasmus Westlund. Hans kamp mot ordet särskola är på väg att ge resultat.

Under högstadietiden och gymnasieåren på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping har Rasmus Westlund – via fritidsgårdsföreståndare, skolledning, riksdagsledamöter och ett personligt möte med utbildningsministern förra året – tryckt på för att få en namnändring till stånd.

– Efter att ha gått omvägar i skolan för att inte bli kallad särbarn i korridorerna är jag rörd nu faktiskt. Det känns kul att ha varit med och förändrat någonting, säger Rasmus Westlund. Som dock inte är helt nöjd:

– Jag tycker att det ska heta "fyraårigt nationellt program" på gymnasienivå. Så lite besviken är jag. Att kalla det "anpassad" är fortfarande särskiljande.

Men enligt utbildningsministern är inte namnförslaget ristat i sten.

– Om regeringen väljer att skicka ut förslaget på remiss tycker jag att Rasmus ska skriva ett riktigt bra remissvar och berätta vad han tycker, säger Anna Ekström.

Rasmus Westlund har lämnat skolans värld. Sedan ett år tillbaka jobbar han som bad- och friskvårdsvärd på Lundbybadet i Mjölby.

Men frågor kring särskolan – eller rättare sagt den anpassade skolan – engagerar honom fortfarande. Det behövs fler förändringar än bara ett namnbyte, menar han.

– Det finns mycket jag skulle vilja ändra på. Som till exempel att betygen därifrån inte betyder något. Du kan ändå inte söka vidare på dem.

I sitt Facebook-inlägg tackar Rasmus alla som stött honom i kampen. Han ger även en känga till dem som inte gjort det: 

"Till er som inte trodde på mig, ja till er vill jag bara säga DÄR FICK NI!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!