Möjligheten att få hjälp hos sin vårdcentral för psykisk ohälsa beror i hög grad var patienten bor. Det visar en extern granskning som gjorts av på uppdrag av revisorerna inom Region Östergötland.
Syftet med granskningen var att se vilket ansvar primärvården tar för personer med psykisk ohälsa, en patientgrupp som blir allt större. Antalet östgötar som lider av psykisk ohälsa har ökat med 50 procent de senaste fem åren. Mellan 2010 och 214 hade drygt 73 000 invånare fått en registrerad psykisk diagnos, vilket motsvarar 16 procent av befolkningen i Östergötland.
Grundfrågan för revisorerna var därför att se om den offentliga sjukvården var rustad för den ökande patientgruppen, inte minst primärvården som har "första-linjen-ansvaret" för patienterna. Resultatet som presenterats i en revisionsrapport avslöjar stora brister och att utbudet av vård varierar stort både mellan vårdcentraler och mellan länsdelar. Skillnaderna är stora både när det gäller tillgänglighet inom den psykiatriska specialistsjukvården och primärvårdens förmåga att remittera patienter vidare. Ett mått på den ojämlika vården visar antalet remisser som skickats från primärvården till psykiatrin. I den östra länsdelen får flera vårdcentraler remisserna avvisade av specialistsjukvården för att de inte håller måttet.
En slutsats som revisorerna drar är att regionstyrelsens styrning av primärvården inte är helt ändamålsenlig. Det finns formella riktlinjer och rutiner för primärvården men i praktiken följs inte dessa vilket har en negativ påverkan på vården av personer med psykisk ohälsa. Många gånger beror bristerna på dålig samverkan och dialog mellan vårdcentraler och psykiatrin. Patienter bollas emellan vilket leder till att de återigen hamnar hos primärvården där det dessutom finns stora skillnader när det gäller personal med psykosocial kompetens.
Granskningen visade även primärvården av resursskäl inte prioriterar det förbyggande arbetet inom psykiatrin. Resurserna har inte hängt med och vården är inte anpassad efter patienternas behov, konstaterar revisorerna. Inom det ekonomiska ersättningssystemet finns inte heller någon tydlig koppling till området psykisk ohälsa.