Oppositionsrådet: "Varit bättre att ha kvar vårdvalet"

Fredrik Sjöstrand (M) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden hade hellre sett en annan lösning än den som nu gäller för vuxenpsykiatrin i Östergötland.

Det blir en utmaning för den regiondrivna vuxenpsykiatrin att ta emot tusentals nya patienter, enligt Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd.

Det blir en utmaning för den regiondrivna vuxenpsykiatrin att ta emot tusentals nya patienter, enligt Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2021-03-20 07:00

– Det hade varit bättre att ha kvar vårdvalet och utvecklat det, bland annat i ersättningssystemet så att man mer differentierar efter diagnos och behov. Den processen hade egentligen påbörjats men avbröts, säger Fredrik Sjöstrand.

Från början fick vårdgivarna samma ersättning för samtliga patienter, då baserades den på besök. Därefter justerade man systemet och började ge olika ersättning för olika diagnoser. 

– Den processen hade behövt fortsatt, det hade gjort livet lite enklare, framför allt för de patienter som har behov av vuxenpsykiatrin. Hade man gått vidare så hade man förmodligen behövt titta på om man kunde ge särskild ersättning för patienter med flera än en diagnos, säger Fredrik Sjöstrand.

Vad hade fördelen varit att fortsätta med vårdval?

– Framför allt så har vi fått ut väldigt mycket mer besök och behandlingar inom psykiatrin. Och patienterna får valfrihet att välja vilken vårdgivare man vill ha. Det här är vård som kräver att man har förtroende mellan vårdgivaren och patienten. 

Ser du någon risk för längre köer till vuxenpsykiatrin?

– Det finns naturligtvis en risk. Det handlar också om ifall man från den offentliga sidan klarar av att bygga upp och bygga ut verksamheten när man får så många fler patienter. 

Känner du oro för patienternas del?

– Ja, en liten oro. Det är en omställning och jag hade valt en annan väg som jag tror hade varit bättre. Men de offentliga verksamheterna har bedömt att man klarar det och då får man förutsätta och lita på att de gör det. 

Nu finns det en privat vårdaktör kvar, är det en bra lösning?

– Vi har naturligtvis försökt påverka den här processen att det skulle finnas en aktör som erbjöd hela bredden som det var i gamla vårdvalet men med en volymbegränsning. Inom ramen av det valet man gjorde så tycker jag att man har landat i den bästa lösningen.

De upphandlade samtalsbehandlarna som skulle avlasta den offentliga vården kan inte starta förrän den juridiska tvisten är löst, vad tänker du kring det?

– Ja, så är det. Alla delar i den här planeringen står på öronen, så blir det när man får överklaganden så det här var inte bra för psykiatrin. Och det här är en grupp som har behov av kontinuitet vilket är ett argument för ett vårdval. Då hänger verksamheten i över tiden, nu blir ett avtal som tar slut om ett par år och då blir det en ny upphandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!